Advertentie

Advocaat.be naar Grondwettelijk Hof tegen vergunningendecreet van Demir

Zuhal Demir. ©Gert Jochems

Advocaat.be, de vroegere Orde van Vlaamse Balies, stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het Vlaams decreet van minister van Omgeving Zuhal Demir dat het moeilijker maakt een vergunning voor de rechtbank te betwisten. 'Dit decreet ontzegt mensen in veel gevallen een correcte toegang tot de rechter.'

Dat meldt De Standaard vrijdag. Wie vandaag een vergunning wil betwisten voor pakweg een appartementsgebouw in de buurt dat het zonlicht wegneemt, moet eerst een administratief beroep indienen bij de provinciale deputatie. Wie daar geen gelijk krijgt, kan de vergunning nog aanvechten bij een rechter van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Door een decreet dat het Vlaams Parlement dit voorjaar op verzoek van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) goedkeurde, moeten alle mogelijke argumenten al bij de gemeente of de ­deputatie op tafel worden gelegd. Bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen kunnen geen nieuwe argumenten ingeroepen worden als 'kennelijk verzuimd' is die al eerder in te ­zetten. 

Kwade wil

De regeling is bedoeld om procedureslagen van kwade wil, waarbij telkens weer nieuwe argumenten op tafel worden gelegd, tegen te gaan, maar stuit op veel verzet.

­Enkele milieuorganisaties stapten al naar het Grondwettelijk Hof, omdat ze in het decreet een inperking zien van de rechten van burgers. Nu doet ook Advocaat.be dat, omdat het decreet veel onduidelijkheid laat bestaan, onder meer over wat 'kennelijk verzuim' inhoudt.

Dit decreet ontzegt mensen in veel gevallen een correcte toegang tot de rechter. Wij verzetten ons tegen drempels die de toegang tot de rechter moeilijker maken.
Sofie Demeyer
Woordvoerster Advocaat.be

'Dit decreet ontzegt mensen in veel gevallen een correcte toegang tot de rechter. Als ze een argument tegen een vergunning niet op tafel hebben gelegd tijdens de procedure bij de administraties, kunnen ze dat ­argument later niet meer laten ­beoordelen door de Raad voor vergunningsbetwistingen', zegt woordvoerster Sofie Demeyer. 'Wij verzetten ons tegen drempels die de toegang tot de rechter moeilijker maken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud