Advocaat Kris Luyckx koopt vervolging af

Advocaat Kris Luyckx. ©Photo News

De bekende strafpleiter Kris Luyckx, zelf verdachte in een strafdossier, mag zijn vervolging afkopen met een minnelijke schikking.

De Tijd maakte in februari bekend dat strafpleiter Kris Luyckx verdacht werd van heling en schending van het beroepsgeheim. Hij zou een homejacker hebben geholpen een wapen te verbergen. Luyckx heeft nu een minnelijke schikking getroffen in dat onderzoek. Dat bevestigt het Brusselse parket-generaal, dat het onderzoek voerde.

Volgens het parket-generaal vervalt de strafvordering, maar wordt de minnelijke schikking wel vermeld op het strafregister van de advocaat.

Het onderzoek is een uitloper van een ander dossier, waarin Luyckx een man verdedigde die verdacht werd van een homejacking in Schelle. Toen die man gearresteerd werd, voerde de politie een huiszoeking uit. Daarbij kon ze een bepaald wapen niet aantreffen, hoewel verondersteld werd dat het in de betrokken woning lag. De moeder van die verdachte verklaarde daarop dat haar zoon via zijn advocaat, Luyckx, gevraagd had het wapen te laten verdwijnen. Luyckx heeft dat altijd met klem ontkend.

Daarop werd een onderzoek geopend naar schending van het beroepsgeheim en heling (van het wapen) door de advocaat. Omdat Luyckx ook plaatsvervangend raadsheer is bij het hof van beroep in Antwerpen kwam dat onderzoek in handen van het Brusselse parket-generaal.

De advocaat van Luyckx, Patrick Hofströssler, wijst erop dat de minnelijke schikking geen schuldbekentenis inhoudt en dat Luyckx erbij blijft dat hij geen misdrijf heeft gepleegd. Voor Luyckx stond veel op het spel. Als hij effectief was veroordeeld kon hij niet langer plaatsvervangend rechter zijn en kwamen ook andere functies in het gedrang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud