Advocaat Piet Van Eeckhaut overleden

Piet Van Eeckhaut ©Photo News

Advocaat Piet Van Eeckhaut is in de nacht van maandag op dinsdag onverwacht overleden. Dat bevestigt het advocatenkantoor Van Eeckhaut. Piet Van Eeckhaut was een van de bekendste advocaten van België en ook actief als politicus voor de sp.a. Hij overleed op 74-jarige leeftijd op vakantie in Turkije.

Piet Van Eeckhaut werd geboren in Aalst op 10 oktober 1939. Hij studeerde rechten en wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en vestigde zich in 1964 als advocaat aan de Gentse balie. In 1970 was hij openingsredenaar van de Vlaamse Conferentie der Balies van Gent en in 1972 pleitte hij zijn eerste assisenzaak.

Van Eeckhaut groeide uit tot een van de bekendste en meest erudiete advocaten van ons land. Hij was oud-stafhouder van de Gentse balie en pleitte in circa 100 assisenzaken. Hij verdedigde onder meer Roland Feneulle, die samen met Freddy Horion in 1980 veroordeeld werd voor de moord op het gezin Steyaert in Sint-Amandsberg.

Ook in spraakmakende assisenzaken als het proces rond onderzoeksrechter Guy Jespers en de beerputmoord in Oostkamp trad Van Eeckhaut op. In 2010 verdedigde hij in een van zijn laatste grote assisenprocessen Violetta Van de Geuchte uit Maldegem, die beschuldigd werd van babymoord. Hij pleitte toen aan de zijde van zijn dochter Nina Van Eeckhaut, die in zijn voetsporen trad als strafpleiter.

De voorbije jaren had hij een stap teruggezet in zijn kantoor, maar hij werkte nog actief mee aan dossiers en pleidooien. Het advocatenkantoor Van Eeckhaut trad onder meer op voor slachtoffers in de zaak van Kim De Gelder, die veroordeeld werd tot levenslang voor de moorden in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. 

Toppleiter

"Piet Van Eeckhaut was als oud-stafhouder een van de grote tenoren van onze balie. Hij heeft in het strafrecht naam en faam gemaakt en vriend en vijand moeten erkennen dat het een echte toppleiter was." Dat zegt stafhouder Hans De Meyer van de Gentse Orde van Advocaten. "Na een stageperiode werd hij op 28 september 1968 ingeschreven op het tableau van de Gentse balie", zegt de huidige stafhouder Hans De Meyer.

"Hij was stafhouder van 1991 tot 1993 en had een uitstekende reputatie. Hij was als advocaat zeer bevlogen. Een man met cultuur en ook met een ideologie en een politieke overtuiging, maar hij was zeer ruimdenkend daarin. Hij heeft nooit zijn afkomst verloochend. Hij koketteerde er zelfs mee, in de goede zin van het woord. Hij was nooit kieskeurig in zijn cliënteel en werd daar ook door iedereen voor geprezen."

De Orde van Advocaten houdt geen statistieken bij van het aantal assisenprocessen van de leden, maar volgens de balie trad geen andere Gentse advocaat zo vaak op voor het hof van assisen. Alleen advocaten Jef Vermassen (balie Dendermonde) en Jan De Man (balie Antwerpen) zouden in meer assisenprocessen gepleit hebben. De Gentse balie zal een intern rouwbericht rondsturen naar de leden. De Gentse balie telt momenteel ongeveer 1.100 advocaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud