Advocatenkantoor NautaDutilh in verdenking gesteld in FNG-dossier

De Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl heeft in het onderzoek naar gesjoemel bij de failliete modegroep FNG een van de grootste advocatenkantoren van ons land, NautaDutilh, in verdenking gesteld voor witwassen. Dat bevestigt NautaDutilh aan De Tijd.

Eind vorig jaar was al een huiszoeking uitgevoerd bij NautaDutilh en was een advocate van het kantoor in verdenking gesteld, maar de speurders deden verder onderzoek naar de verdachte geldstromen in het FNG-dossier. Dat bracht aan het licht dat ook verdachte transacties zouden zijn gebeurd via de derdenrekening van NautaDutilh, dat als juridisch adviseur heel nauw betrokken was bij de fabuleuze groei van FNG.

De speurders deden nog meer huiszoekingen in het FNG-onderzoek bij het Belgische advieskantoor Bofidi en bij een verdachte in Luxemburg.

Het is uitzonderlijk dat zo’n groot advocatenkantoor in verdenking wordt gesteld in een strafdossier. NautaDutilh is met meer dan 400 advocaten, notarissen en belastingadviseurs een van de grotere advocatenkantoren in de Benelux. Het heeft vestigingen in Brussel, Amsterdam, Rotterdam, Luxemburg, Londen en New York. NautaDutilh werd opgericht in 1724 door de Nederlandse notaris Adriaen Schadee. Het kreeg zijn huidige naam bij een fusie in 1990, waarna het ook kantoren opende in andere landen zoals België.

‘Deze ontwikkeling laat ons toe om als kantoor met de onderzoeksrechter te spreken’, reageert NautaDutilh-woordvoerder Dirk Van Gerven. ‘NautaDutilh Brussel vertrouwt erop dat het onderzoek zal uitwijzen dat het niet bij strafbare feiten betrokken is geweest. Aangezien het om een gerechtelijk onderzoek gaat, kunnen we hier momenteel geen verdere uitspraken over doen.’

De verdenking van een advocatenkantoor voor witwassen is controversieel. Advocaten hebben een beroepsgeheim, maar in verschillende omstandigheden zijn ze verplicht verdachte geldstromen te melden aan de antiwitwascel. Bijvoorbeeld als ze hun cliënt bijstaan bij het beheer van geld, bedrijven en andere structuren. Maar weinig advocaten doen aangiftes bij de antiwitwascel. In 2019 deden maar acht advocaten samen elf witwasmeldingen.

In het onderzoek rond FNG zijn bijkomende onderzoeksdaden uitgevoerd.
Kristof Aerts
parketwoordvoerder

In het FNG-dossier onderzochten de speurders de voorbije maanden naast witwassporen ook constructies die zouden zijn opgezet om de omzet van FNG op te kloppen en de aandelenkoers te manipuleren. ‘In het onderzoek rond FNG zijn bijkomende onderzoeksdaden uitgevoerd’, bevestigt parketwoordvoerder Kristof Aerts. ‘Het gaat om huiszoekingen en inbeslagnames. Die hebben geleid tot een voorleiding voor de onderzoeksrechter en nieuwe inverdenkingstellingen.’

Volgens onze informatie hebben huiszoekingen plaatsgevonden bij het Belgische accountant- en advieskantoor Bofidi. Een medewerker van Bofidi is in verdenking gesteld voor zowat alle misdrijven die opduiken in het dossier, behalve dan het misleiden van de beurstoezichthouder FSMA. Bofidi was betrokken bij de oprichting van vennootschappen voor de FNG-top en hun financiers. Bofidi zegt dat het ‘omwille van zijn beroepsgeheim geen commentaar wenst te geven’.

Ook in Luxemburg is een huiszoeking uitgevoerd, vernam De Tijd. Speurders zijn binnengevallen bij een voormalige medewerker van Credit Suisse. Die zou in Luxemburg betrokken zijn geweest bij de aandelenzwendel rond FNG. Nadat de verdachte transacties in het Groothertogdom aan het licht gekomen waren, zou de verdachte niet langer welkom zijn geweest bij Credit Suisse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud