Afkopen studiejaren kent trage start

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) is niet bezorgd over de trage start. 'Belgen zijn late beslissers'. ©BELGA

In de eerste negen maanden van dit jaar hebben net geen 11.000 mensen een aanvraag ingediend om studiejaren af te kopen. In ruil krijgen ze later een hoger pensioen.

Wie later meer pensioen wil krijgen, kan sinds december vorig jaar zijn studiejaren tegen een voordeeltarief afkopen. De afgekochte jaren tellen dan mee in de berekening van het pensioenbedrag. Maar de maatregel leidde niet direct tot een stormloop, blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Tot begin september hadden ruim 4.700 werknemers en 6.000 ambtenaren een aanvraag ingediend om studiejaren te regulariseren.

6000
Aantal ambtenaren dat aanvraag indiende
Tot begin september hadden ruim 4.700 werknemers en 6.000 ambtenaren een aanvraag ingediend om studiejaren te regulariseren.

Wie geen volledige loopbaan van 45 jaar werkt, kan voor 1.500 euro een studiejaar afkopen om het te laten meetellen voor het pensioenbedrag. Dat levert op jaarbasis tot 266 euro extra pensioen op. Bovendien geldt tot eind 2020 een fiscaal voordeel van 750 euro voor ieder afgekocht studiejaar.

Ria Janvier, pensioenexpert aan de Universiteit Antwerpen, is niet onder de indruk van het aantal inschrijvers. ‘Veel zijn het er niet’, zegt ze. ‘Ik veronderstel dat het voornamelijk werknemers van 55 en ouder zijn die instappen als ze weten dat ze toch niet aan een volledige loopbaan van 45 jaar zullen geraken. Ook ambtenaren kunnen nog snel voor hun pensioen de berekening maken en net genoeg studiemaanden regulariseren om hun pensioen te maximaliseren.’

Jongere mensen

Voor mensen die nog niet aan het einde van hun carrière zitten, is het afkopen van studiejaren minder interessant, zegt Janvier. ‘Voor jongere mensen is er te veel onduidelijkheid. Ze kunnen hun geld beter investeren in pensioensparen of het beleggen in plaats van het te storten in een onzekere pensioenpot. Wie pas afgestudeerd is, kan zijn studiejaren wel afkopen, maar als je dan toch een volledige loopbaan van 45 jaar werkt, is het allemaal voor niets geweest. Het is ook onmogelijk om de impact van toekomstige pensioenhervormingen te voorspellen. En misschien haal je je pensioen niet eens.’

Wie pas afgestudeerd is, kan zijn geld beter elders investeren dan in een onzekere pensioenpot.
Ria Janvier
Pensioenexpert Universiteit Antwerpen

Omdat de regularisatie van studiejaren traag op gang kwam, verlaagde de regering de verwachte opbrengst. Dit jaar rekent ze op 20 miljoen euro extra inkomsten bij de werknemers en op 5 miljoen euro bij de ambtenaren.

Hoewel tot september nog maar 3,5 miljoen euro aan regularisatiebijdragen werd betaald, verwacht Bacquelaine dat het vooropgestelde bedrag gehaald wordt. Mensen krijgen immers een half jaar de tijd om hun bijdrage te betalen, waardoor de inkomsten met vertraging binnenlopen.

‘We zitten op schema’, zegt Koen Peumans, de woordvoerder van Bacquelaine. ‘Iedere maand komen er regularisaties bij en de grote koopgolf moet nog komen. Belgen zijn late beslissers. Ambtenaren genieten tot december volgend jaar een voordeeltarief van 1.275 euro. Vlak daarvoor verwachten we een piek.’ Een tweede piek is voor december 2020, wanneer het voor iedereen duurder wordt en enkel nog studiejaren tot tien jaar na het afstuderen afgekocht kunnen worden.

Van de 11.000 mensen die een regularisatieaanvraag indienden, kregen de eerste 2.000 van de Federale Pensioendienst een brief met het bedrag dat ze moeten betalen. In principe kunnen mensen dan nog afhaken, maar het kabinet-Bacquelaine verwacht niet dat nog veel mensen uitstappen. ‘Wie een aanvraag indient, heeft in principe zijn huiswerk gemaakt en weet waar hij aan toe is met het afkopen van zijn studiejaren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud