Afscheid van Leo Tindemans

©Photo News

In de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek in Edegem is zaterdag de afscheidsplechtigheid gehouden voor oud-premier Leo Tindemans. Hij overleed op 26 december in zijn woning in Edegem en werd 92 jaar oud. Tindemans kreeg een staatsbegrafenis die door heel wat prominenten werd bijgewoond.

De plechtigheid begon om 11 uur. In de basiliek is plaats voor zowat 800 mensen, maar een uur voor het begin van de uitvaart stonden al heel wat mensen buiten aan te schuiven achter nadarhekken om binnen te mogen. Wie een uitnodiging had, kreeg echter voorrang, waardoor velen de basiliek niet meer binnen raakten. Om het afscheid zo sereen mogelijk te houden, werden er geen staanplaatsen voorzien en werd er buiten ook geen groot scherm geplaatst.

Onder de genodigden bevonden zich onder meer premier Charles Michel, ex-premier Elio Di Rupo, oud-minister Willy Claes, Antwerps gouverneur Cathy Berx, een vertegenwoordiger van de koning en Herman Van Rompuy, vroeger voorzitter van de Europese Raad. Die laatste hield ook een toespraak tijdens de dienst. Van Rompuy noemde zijn politieke vader in zijn getuigenis een "man van kwaliteit, met overtuiging", voor wie de christendemocratie en de Europese eenmaking heel belangrijk waren.

De christendemocraat Leo Tindemans was van april 1974 tot oktober 1978 premier van twee regeringen. Zijn laatste kabinet viel door het zogeheten Egmontpact. Een jaar later behaalde de christendemocraat bijna een miljoen voorkeursstemmen bij de Europese verkiezingen, wat van hem de populairste politicus van de naoorlogse periode maakt. Twee jaar later werd hij minister van Buitenlandse Zaken en dat hij bleef hij tot in 1989, waarna hij opnieuw naar het Europees parlement verhuisde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud