Advertentie

Al duizend indringers gevat in Zeebrugge

Hekken en politiepatrouilles moeten verhinderen dat migranten de haven van Zeebrugge binnendringen. ©BELGA

Sinds het midden vorig jaar strafbaar is geworden om onze zeehavens binnen te dringen, heeft de politie in de haven van Zeebrugge al duizend transitmigranten betrapt.

Het was lange tijd dweilen met de kraan open voor de scheepvaartpolitie en het gerecht in Zeebrugge. Als transitmigranten op weg naar het Verenigd Koninkrijk de haven binnendrongen, konden die na een korte administratieve aanhouding door de politie opnieuw beschikken. Het binnendringen van de haven was op zich niet strafbaar.

Maar in april vorig jaar keurde de Kamercommissie Justitie een wetsvoorstel van CD&V en N-VA goed om dat wel strafbaar te maken. De celstraf voor het misdrijf kan oplopen tot zes maanden en bij verzwarende omstandigheden, zoals recidive of binnendringen in groep, zelfs een jaar. De wet is in juni gepubliceerd.

69
Het parket van West-Vlaanderen had op 16 november al 69 betrapte transitmigranten voor de rechter gebracht.

Een half jaar later zijn al 992 migranten betrapt op het illegaal binnendringen van de haven van ZeeBrugge. Dat blijkt uit cijfers van het parket van West-Vlaanderen. De cijfers gaan tot 16 november. Het parket heeft niet alle betrapte migranten meteen vervolgd. Dat gebeurde wel al voor 69 migranten. 58 zijn rechtstreeks gedagvaard voor de correctionele rechtbank. Tegen de overige elf migranten is een gerechtelijk onderzoek geopend.

Derde keer betrapt

Het parket hanteert sinds de nieuwe regels van kracht zijn een beleid om migranten pas te vervolgen als ze voor de derde keer zijn betrapt. Die beleidskeuze botste al op kritiek, maar het parket wil haar beleid toch niet veranderen.

‘In het buitenland bestaat deze wet niet en we gaan er vanuit dat vreemdelingen niet het Belgisch Staatsblad lezen. Dus geven we hen bij de eerste overtreding van de wet de kans zich aan te passen’, stelt parketwoordvoerder Frank Demeester.

‘Ook de tweede poging laten we onbestraft omdat die meestal zeer kort erna gebeurt, vaak al de volgende dag. De derde keer moeten ze beter weten en volgt wel een dagvaarding.’

Het is een constante populatie. Vroeger kwamen ze vooral uit Iran, maar dat is veranderd sinds we de smokkelaars die die mensen aanvoerden, konden aanhouden. Nu stijgt het aantal nationaliteiten dat de haven binnendringt
Parketwoordvoerder
Frank Demeester

‘Als er na een dagvaarding nog een poging volgt, wordt een onderzoeksrechter gevat. Dat gebeurt ook bij andere verzwarende omstandigheden, zoals binnendringen tijdens de nacht of met twee of meer mensen’, stelt Demeester.

‘Maar iedereen vervolgen, met bijna dagelijks nieuwe gevallen, is niet vol te houden. Dit is voor ons en voor de rechtbank nog een nieuwe stapel dossiers boven op de zaken die er al waren voor de wetswijziging. Het zijn weliswaar gemakkelijke dossiers, met vattingen op heterdaad, maar het leidt toch tot dubbel zoveel zittingen.’ Die hebben intussen al 21 vonnissen opgeleverd (ook geteld tot 16 november). Die kunnen wel over meerdere personen gaan

Dagelijks nieuwe migranten

Het parket van West-Vlaanderen vindt het nuttig om effectieve celstraffen op te leggen aan de hardleerse migranten.

‘Als ze zijn aangehouden door een onderzoeksrechter zitten ze toch al gauw twee à drie maanden in voorlopige hechtenis. En elke keer krijgen ze toch 600 euro boete en zes maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Dat is werkelijk voelbaar.’

Toch blijven er zo goed als dagelijks nieuwe migranten opduiken in de haven van Zeebrugge.

Demeester: ‘Het is een constante populatie. Vroeger kwamen ze vooral uit Iran, maar dat is veranderd sinds we de smokkelaars die die mensen aanvoerden, konden aanhouden. Nu stijgt het aantal nationaliteiten dat de haven binnendringt. Ze komen steeds vaker uit Noord-Afrika. Ze zijn ook opvallend assertiever en agressiever als de politie hen vat. Er zijn ook onderlinge ruzies tussen de verschillende nationaliteiten. Maar dat sterkt ons in de beslissing om pas na de derde poging te vervolgen. Je kan niet verwachten dat een Libiër die de dag voordien nog in Frankrijk zat onze wet kent.’

In de haven van Oostende heeft de scheepvaartpolitie sinds de wetswijziging nog maar 24 transitmigranten gevat. De Gentse scheepvaartpolitie heeft al 26 processen-verbaal opgesteld van gevallen met verzwarende omstandigheden tegen migranten die ’s nachts of in groep zijn binnendrongen. In de haven van Antwerpen zijn er nog geen indringers gevat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud