Advertentie

Al meer dan 190 handgels van de markt gehaald

De inspecteurs controleren ook handgels die staan aan de ingang van winkels. ©Wouter Van Vooren

Al meer dan 190 handgels zijn in de voorbije zes maanden van de markt gehaald. De federale milieu-inspectie deed ook al 358 controles op de verkoop van handgels in winkels, supermarkten, apotheken en bij leveranciers.

Alcoholgels, hydroalcoholische oplossingen en desinfecteermiddelen zijn biocides: middelen om schadelijke organismen te vernietigen. Die middelen moeten worden goedgekeurd door de federale minister van Leefmilieu voor ze op de markt mogen komen. Maar sinds de coronacrisis is losgebarsten, zijn er ook tijdelijke toelatingen voor biocides die tegen virussen werken. Die toelatingen zijn zes maanden geldig en kunnen met nog eens zes maanden verlengd worden als ook een gewone registratie en aanvraag worden opgestart. Dan kunnen de producten van de tijdelijke lijst verhuizen naar de officiële lijst.

De federale milieu-inspectie heeft de controles op de verkochte handgels en ontsmettende reinigingsproducten fors opgedreven. Vooral van maart tot september is zowel de online- als de fysieke verkoop veel meer gecontroleerd omdat er meer illegale producten in omloop zijn en er ook meer klachten binnenkomen. De inspecteurs kijken na of de verkochte producten een toelating kregen, wat hun samenstelling is en of het etiket in orde is.

De jongste zes maanden zijn al zo'n 193 handgels van de markt gehaald omdat ze niet in orde waren. Dat aantal zal nog stijgen omdat er nog onderzoeken lopen naar de concentraties in producten.

We versturen binnenkort ook nog een informatiebrief naar de distributiesector om die nog extra te informeren over de verplichtingen bij alcoholgels.
Wendy Lee
Woordvoerster federale overheidsdienst Volksgezondheid en Leefmilieu

De inspecteurs gingen langs in supermarkten, winkels en apotheken, maar ook bij leveranciers en importeurs. Ze deden al 358 controles op handgels en hydroalcoholische ontsmettingsmiddelen. Dat leidde tot 47 processen-verbaal en 110 waarschuwingen. Er werden tonnen illegale biocides van de markt gehaald, luidt het.

‘Alle processen-verbaal gaan naar het parket. Als het parket niet vervolgt, gaat het pv naar de leidende ambtenaar van de juridische dienst die de bedrijven een administratieve boete oplegt’, zegt Wendy Lee, de woordvoerster van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en Leefmilieu. ‘We versturen binnenkort ook nog een informatiebrief naar de distributiesector om die nog extra te informeren over de verplichtingen bij alcoholgels.’

Nieuwe spelers

Voor de betrapte leveranciers stellen de inspecteurs nu bijna systematisch een proces-verbaal op. In het begin van de coronacrisis kwamen veel nieuwe spelers op de markt die geen kaas hadden gegeten van de regels voor biocides. Als bij leveranciers inbreuken werden vastgesteld, werden vooral waarschuwingen gegeven. Maar de inspecteurs gaan ervan uit dat intussen genoeg is gecommuniceerd over de regels.

Ze hebben ook controles uitgevoerd op handgels aan de ingang van winkels. Als die niet in orde zijn, volgt meestal wel nog een waarschuwing omdat niet wordt verwacht dat de regels op biocides daar al zo bekend zijn.

Webshops

Ook op het internet wordt gecontroleerd of webshops illegale handgels verkopen aan de Belgische consumenten. Als de inspecteurs zulke producten ontdekken, sturen ze een waarschuwing en een oproep om de toestand binnen drie dagen in orde te brengen. Als dat niet gebeurt, wordt een proces-verbaal opgesteld.

De komende maanden blijven de inspecteurs controles doen. ‘Het is duidelijk dat we de markt verder screenen’, stelt woordvoerster Lee. ‘We werken ook nauw samen met de douane om de import van niet-conforme producten te stoppen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud