Alarmfase ozon- en hitteplan voor het eerst geactiveerd

©Dries Luyten

Het is de eerste keer dat dat gebeurt, omdat het KMI ook voor de komende dagen zeer hoge temperaturen voorspelt en er tegelijk hoge ozonconcentraties verwacht worden.

Dat betekent een versterking van de al genomen maatregelen, vooral voor ouderen, chronisch zieken, jonge kinderen en sociaal geïsoleerde mensen. Mondmaskers zullen vaker vervangen moeten worden, omdat ze niet nat mogen worden.

Uitzonderlijke waarden

De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan was al sinds afgelopen zondag van kracht, maar "gezien de uitzonderlijke waarden van de gemiddelde ozonconcentraties en -temperaturen heeft de Risk Management Group besloten de alarmfase" te activeren.

De combinatie van ozon en hitte is immers zeer belastend voor de gezondheid, vooral bij kwetsbare mensen. Daarbovenop komt nog eens het coronavirus.

Enkele maatregelen die de verschillende overheden moeten nemen zijn onder meer: de toegang tot drinkwater garanderen, zeker in de grote steden, en voorkomen dat mensen in wachtrijen in de volle zon moeten staan wachten. Dat betekent dus dat drinkwaterfonteinen die vanwege de pandemie gesloten waren, maar met de hygiënische maatregelen weer geopend kunnen worden. Cafés en restaurants worden ook aangemoedigd gratis drinkwater aan te bieden.

Coronavirus zorgt voor extra maatregelen

Het coronavirus zorgt voor extra maatregelen. Zo moeten in woonzorgcentra de koelste ruimtes beschikbaar gesteld worden voor mensen die in quarantaine geplaatst zijn. Er moet ook genoeg personeel voorzien worden om ervoor te zorgen dat de bewoners genoeg gehydrateerd zijn.

Ventilatoren en airco moeten vermeden worden vanwege het coronavirus, maar het gebruik zal per geval worden beoordeeld.

Tropisch

Zaterdagnamiddag is de recordtemperatuur voor augustus in Ukkel verbroken. Het werd er even 35,9 graden, of een halve graad meer dan het vorige record voor de hele maand augustus.

37
graden celsius
De temperaturen kunnen dit weekend oplopen tot 37 graden

Het KMI verwacht dat de temperaturen dit weekend in het binnenland kunnen oplopen tot 36 of 37 graden. Zondag klimt het kwik opnieuw tot 36 graden in het centrum van het land.

Ook begin volgende week blijft het tropisch warm, al komen we dan stilaan in vochtigere en onstabiele lucht terecht. Pas vanaf donderdag zou het minder warm moeten worden.

Rellen in Blankenberge

Het hete zomerweer heeft zoals verwacht voor een drukke dag gezorgd aan de kust. In meerdere badplaatsen kleurde de kustbarometer zaterdagnamiddag oranje, de code voor 'zeer druk'. Op het strand van Blankenberge kwam het tot een massale vechtpartij.  Bij de rellen waren tientallen mensen betrokken. Op beelden is te zien hoe de jongeren zich duidelijk tegen de politie keerden.

                

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud