Algemene vergadering kan voortaan altijd digitaal

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. ©Photo News

Algemene vergaderingen van bedrijven zullen voortaan altijd digitaal kunnen plaatsvinden. Dat heeft de federale regering beslist.

Tijdens de eerste coronagolf werd al een koninklijk besluit genomen dat het tijdelijk mogelijk maakte algemene vergaderingen digitaal te organiseren. Veel bedrijven stelden de vergadering echter uit en komen nu in de problemen met de tweede lockdown. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) passen met een permanente wet daar een mouw aan. Die maakt het mogelijk om ook zonder statutaire machtiging algemene vergaderingen te houden.

'De keuze om een algemene vergadering op afstand te organiseren wordt voortaan toevertrouwd aan het bestuursorgaan. Via de oproeping zal worden gecommuniceerd hoe de rechtspersoon de wettelijke voorwaarden van de elektronische vergadering zal garanderen. Ook wordt de schriftelijke vergadering en de statutaire mogelijkheid om op afstand vóór de vergadering elektronisch te stemmen doorgetrokken naar vzw's en internationale vzw's', zeggen de ministers.

Volgens Van Quickenborne en Michel betekent de beslissing een potentiële besparing voor bedrijven. Ze lieten de impact onderzoeken door het Meetbureau van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging. Dat becijferde dat een digitale algemene vergadering de administratieve lasten voor een bedrijf bijna halveert, van 1.022 euro per vergadering naar 537 euro. 'Mochten alle 794.712 actieve ondernemingen overschakelen op digitalisering, zouden ze samen 385 miljoen besparen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud