Alibaba vormt spionagegevaar op luchthaven van Luik

In maart vorig jaar stuurde Alibaba via de luchthaven van Luik nog mondmaskers naar ons land. ©BELGA_HANDOUT

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne waarschuwt voor het spionagegevaar dat gepaard gaat met de aanwezigheid van de Chinese e-commercegigant Alibaba op de luchthaven in Luik. Hij baseert zich op informatie van de Staatsveiligheid.

In 2018 heeft Alibaba de vrachtluchthaven van Luik uitgekozen als zijn toegangspoort tot Europa. Aan de noordzijde van de luchthaven bouwt Cainiao, de logistieke poot van de Chinese groep, een logistiek centrum van 30.000 m² dat dit jaar klaar moet zijn. Dat zou zo’n 900 jobs opleveren. Er is zwaar gelobbyd om Alibaba naar Liège Airport te krijgen, onder meer door voormalig premier Charles Michel (MR) en Bpost dat er opportuniteiten in zag voor zijn Luikse sorteercentrum.

De essentie

  • De Staatsveiligheid waarschuwt dat de Chinese geheime diensten via Alibaba toegang kunnen krijgen tot gevoelige zones in de luchthaven van Luik.
  • Chinese bedrijven zoals Alibaba moeten volgens de Staatsveiligheid in hun bedrijf posten voorzien voor Chinese geheime agenten.
  • De dienst waarschuwt ook dat Alibaba in het kader van zijn activiteiten in Luik info kan doorspelen aan de Chinese autoriteiten.

Maar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) waarschuwt nu voor het spionagegevaar dat Alibaba met zich meebrengt. Hij baseert zich op een analyse van de Staatsveiligheid. ‘De Chinese inlichtingenwet van 2017 verplicht alle bedrijven samen te werken met de Chinese inlichtingendiensten. Die verplichting geldt ook voor Alibaba, in gelijk welk land waar het actief is.’

‘Die wet bepaalt ook dat bedrijven zoals Alibaba verplicht zijn in hun bedrijf posten te voorzien voor Chinese inlichtingenofficieren. Dat betekent dat via het dochterbedrijf van Alibaba in Luik agenten van de Chinese inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot de gevoelige en beveiligde zones van de luchthaven.’

‘Alibaba zal ook moeten gehoorzamen aan het Chinese veiligheidsapparaat als dat toegang wil krijgen tot - potentieel gevoelige - commerciële informatie en persoonsgegevens die Alibaba bezit in het kader van zijn activiteiten in Luik.’

Van Quickenborne uit de waarschuwing in antwoorden op vragen van Ecolo-Kamerlid Samuel Cogolati. Dat parlementslid belandde in maart samen met vijf andere Europeanen nog op een Chinese sanctielijst als reactie van China op EU-sancties tegen Chinese topambtenaren over de Oeigoerse kwestie.

Inmenging

Volgens de Staatsveiligheid is er geen twijfel dat naast een veiligheidskwestie ook een politieke en economische strategie van het Chinese regime schuit achter de keuze voor Luik. Van Quickenborne: ‘In het algemeen stelt de Staatsveiligheid dat de Chinese aanwezigheid op de luchthaven kadert in de Chinese Belt and Road Initiative. We weten dat China, sinds de pandemie losbarstte, zwaar inzet op luchtvracht. Dan valt het economische belang van de luchthaven in Luik voor China niet te onderschatten. De Staatsveiligheid waarschuwt dat China economische dossiers zal inzetten om politieke druk uit te oefenen.’

Via het dochterbedrijf van Alibaba in Luik kunnen agenten van de Chinese inlichtingendiensten toegang krijgen tot de gevoelige en beveiligde zones van de luchthaven.
Vincent Van Quickenborne
Minister van Justitie

Van Quickenborne verwijst daarbij ook naar de lading mondmaskers die België via de luchthaven in Luik cadeau kreeg van Alibaba in maart vorig jaar toen ons land daar een nijpend tekort aan had. Ook dat kadert in een Chinese campagne van ‘inmenging’, luidt het.

‘Alibaba is dan wel een bedrijf, maar de Chinese wet laat een verregaande staatscontrole toe op privébedrijven die de rode lijnen moeten volgen die de communistische partij uitstippelt. Anders riskeren ze hun toegang tot financiering kwijt te spelen of op een andere manier gedwarsboomd te worden. En sowieso is altijd een comité van de communistische partij aanwezig in een Chinees bedrijf dat zo groot is als Alibaba.’

Of Alibaba ook zijn klantengegevens doorspeelt aan de Chinese autoriteiten kan de Staatsveiligheid niet met zekerheid vaststellen, maar ze acht dat wel ‘zeer waarschijnlijk’. Een woordvoerder van Alibaba beloofde donderdag een reactie, maar gaf die finaal niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud