Advertentie

'Alle pistes nog open' in onderzoek naar voortvluchtige Jurgen Conings

Een beeld van een steunmars voor Conings, van afgelopen zaterdag. ©BELGA

In de zoektocht naar de gewapende en voortvluchtige militair Jurgen Conings liggen alle mogelijke pistes open, zegt het federaal parket. De politie onderzoekt de tientallen tips die dagelijks binnenlopen.

Exact een week na zijn verdwijning gaat het onderzoek naar Jurgen Conings onverminderd voort. Nadat zaterdag het Nationaal Park Hoge Kempen weer opengesteld werd voor het publiek, verlegden de veiligheidsdiensten de focus van het onderzoek. 'Alle mogelijke pistes worden onderzocht. Het onderzoek is momenteel in volle gang', zegt Wenke Roggen, woordvoerster van het federaal parket.

Zondagavond werden de tv-journaals naar het bureau van federaal procureur Frédéric Van Leeuw geroepen, die live een nooit eerder vertoonde oproep deed. Hij richtte zich tot Conings en vroeg hem om 'contact op te nemen met iemand die hij vertrouwt'. Op die oproep kwam nog geen reactie, meldt het parket.

Bij de politie blijven dagelijks tientallen tips binnenkomen, die ernstig genomen worden en onderzocht worden.

Het opsporingsbericht dat de hulpdiensten vorige week al verspreidden, had wel effect. Bij de politie blijven dagelijks tientallen tips binnenkomen, die ernstig genomen worden en onderzocht worden. Zo lag het treinverkeer in Brussel-Noord zondagavond anderhalf uur stil, omdat iemand Conings er vermoedelijk opgemerkt werd. De federale politie liet later weten dat daar niets van aan was, want er werd geen spoor van de 46-jarige Limburger aangetroffen.

Sociale media

Het parket stuurde ook bepaalde berichten over de zoektocht bij. Roggen benadrukte dat vorige dinsdag in het voertuig van de militair wel degelijk lichte antitankwapens of raketwerpers aangetroffen werden. 'Op bepaalde sociale media circuleren berichten dat het om fake wapens zou gaan, maar dat klopt niet', zei Roggen, die nog eens ontkrachtte dat er een 'license to kill' geldt voor Conings.

Een 'license to kill' zou betekenen dat de politie de opdracht heeft om de militair neer te schieten als het tot een confrontatie komt, wat dus niet het geval is. Conings liet vorige week afscheidsbrieven na, waarin hij aangaf niet levend terug te keren en 'de maatschappij onder het bewind van virologen' hekelde. Viroloog Marc Van Ranst leeft al een week ondergedoken na bedreigingen aan zijn adres door Conings, die op de terroristenlijst van het OCAD staat.

Een steunmars lokte maandag ruim 100 mensen naar Maasmechelen. Het was de derde dag op rij dat de mars plaatsvond. Initiatiefnemer Achille Chernouh bedankte de deelnemers, ook namens de familie van de gezochte militair.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud