Alle snelle elektrische fietsen moeten nummerplaat hebben

Alle snelle elektrische fietsen moeten voortaan een nummerplaat hebben en verzekerd zijn. ©ANP

Iedereen die een elektrische fiets heeft waarmee sneller dan 25 km/uur gereden kan worden, moet die binnenkort inschrijven en van een nummerplaat en verzekering voorzien.

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen op basis van informatie van de FOD Mobiliteit.

Sinds maart vorig jaar moet wie een nieuwe, zogeheten 'snelle elektrische fiets' koopt die inschrijven, voorzien van een nummerplaat en een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid regelen. Dat is een gevolg van een Europese verordening die zo'n fiets als een bromfiets beschouwt.

Wie zijn fiets echter voor maart 2014 kocht, moest hem niet inschrijven. Daar wil de FOD Mobiliteit nu verandering in brengen. Er wordt zo snel mogelijk een datum vastgelegd waarop alle fietsers hun exemplaar moeten 'regulariseren'. Bij ongevallen kan immers discussie ontstaan met verzekeraars.

'Een fietser die een ongeval veroorzaakt, kan normaal gezien een beroep doen op de familiale verzekering', zegt Joni Junes van mobiliteitsclub VAB. 'Je kan nu echter stellen dat snelle elektrische fietsen officieel geen fietsen meer zijn, maar motorrijtuigen. Wie dus geen BA-verzekering heeft, is mogelijk niét gedekt.'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat nog weten dat de politie zoekt naar 'een performant middel' om de snelheid van elektrische fietsen correct te meten.

Van 1893 tot eind jaren 80 (1986 in de meeste provincies) moest je voor iedere fiets in België jaarlijks rijwielbelasting betalen. Als bewijs kreeg je een kleine nummerplaat, die je aan de linker voorvork van je fiets moest bevestigen. De fietsplaten hadden elk jaar een andere kleur en wisselden ook van vorm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud