Alles wat u moet weten over de vaccinatielijst voor risicopatiënten

De ziekenfondsen en de huisartsen selecteerden de risicopatiënten die in aanmerking komen om vervroegd een prik te krijgen. ©BELGA

Vanaf donderdag kunnen zo'n 1,5 miljoen risicopatiënten via myhealthviewer.be controleren of ze op de lijst voor vervroegde vaccinatie staan. We zetten alles op een rij.

Vanaf donderdag kunnen Belgen checken of ze op de lijst staan met risicopatiënten die vanaf eind april, begin mei gevaccineerd worden. Ze kunnen dat doen via de website myhealthviewer.be.

Wij zetten de prangendste vragen en antwoorden op een rij.

Wie stelde die lijst op?

De ziekenfondsen en de huisartsen selecteerden de risicopatiënten die in aanmerking komen om vervroegd een prik te krijgen. Er is ook geput uit het kankerregister en artsen-specialisten voegden mensen toe die lijden aan zeldzame aandoeningen.

Over wie gaat het?

Concreet gaat het om 18- tot 64-jarigen die lijden aan een onderliggende aandoening en significant meer risico lopen als ze besmet raken met het coronavirus.

Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano vallen in ons land zo'n 1,2 à 1,5 miljoen mensen onder die categorie. Een volledige lijst van aandoeningen vindt u op de website laatjevaccineren.be van de Vlaamse overheid.

Hoe weet ik of ik op de lijst sta?

Wie dat wil weten, kan dat vanaf donderdag terecht op myhealthviewer.be. Daar moet u inloggen via uw eID-kaart en PIN-code en uzelf identificeren.

Wat als ik er niet op sta?

U hoeft niet te wanhopen. 'Want de lijst is nog niet af', zei emeritus hoogleraar huisartsgeneeskunde en eerstelijnsgezondheidszorg Jan De Maeseneer donderdagochtend op Radio 1. 'Als je vandaag of morgen niet op de website staat, kijk dan volgende week nog eens. De site wordt nog volop aangevuld door de huisartsen.'

Wie op 15 april nog niet op de lijst staat en tot een risicogroep behoort, kan het best contact opnemen met zijn huisarts.

Moet ik actie ondernemen om mijn prik te krijgen?

Nee. Wie op de lijst staat, krijgt automatisch een uitnodiging. Dat gebeurt in volgorde van leeftijd, van oud naar jong. 'De ene ziekte wordt niet afgewogen tegenover de andere', zegt De Maeseneer. 'Slechts in enkele gevallen wordt een uitzondering gemaakt.'

Wat met mijn privacy?

Geen zorgen, zegt De Maeseneer. 'De enige informatie die op de website staat, is welke persoon geselecteerd is. Niet om welke reden. De databank houdt geen enkele medische informatie bij.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud