Anderlecht trekt zich terug uit nieuw Heizel-stadion

Koning Boudewijnstadion ©Photo News

Voetbalclub Anderlecht zegt zijn steun op aan het geplande nieuwe voetbalstadion op parking C aan de Heizel in Brussel. Het project, dat in 2019 klaar moet zijn, komt opnieuw in gevaar.

'Gisterenavond boog de Raad Van Bestuur zich over het dossier van het huidig voorgestelde project tot de ontwikkeling van een stadion op Parking C', schrijft de ploeg op haar website. 'De raad van bestuur heeft alle elementen van het dossier grondig geëvalueerd waarna hij heeft besloten dat het huidige project niet meer verzoenbaar is met de visie op de verdere ontwikkeling op lange termijn van de club.'

'De club zal blijven werken aan een moderne accommodatie waar de supporters in de beste omstandigheden hun favoriete ploeg kunnen aanmoedigen', meldt Anderlecht verder nog.

Gevaar

Het zogenaamde Eurostadion is altijd al een heikel dossier geweest. In juni bereikten de stad Brussel, voetbalclub Anderlecht en het bouwconsortium BAM-Ghelamco nog een akkoord over het gebruik van het stadion. Dat akkoord was moeizaam tot stand gekomen. BAM-Ghelamco wou dat Anderlecht het gebouw huurde voor zo'n 11 miljoen euro per jaar, berichtte de krant Le Soir. Anderlecht wou oorspronkelijk niet zo veel betalen.

Met het njet van Anderlecht over het Eurostadion steken de stemmen weer de kop op om het Koning Boudewijnstadion te renoveren. René Collin, cdH-minister van Sport bij de Franstalige Gemeenschap, vraagt dat 'het gezond verstand nu weer terugkeert' en dat 'de renovatie van het Koning Boudewijnstadion de te volgen weg is'.

Volgens hem heeft de 'bricolage al tijd genoeg gekost'. Hij verwijst naast het njet van Anderlecht onder meer ook naar een reeks andere problemen, zoals de toekomst van Memorial Van Damme. 

De Fédération Wallonie-Bruxelles, waar Collin voor optreedt, vindt een opvallende partner in de Brusselse N-VA-afdeling. 'Nu Anderlecht zich terugtrekt uit het Eurostadionproject, reken ik er absoluut op dat de stad Brussel terugkomt op haar beslissing om het Koning Boudewijnstadion af te breken', zegt Brussels parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA). 

Bovendien hadden verschillende partijen, waaronder het Brusselse Parlement en de oppositie in de Brusselse gemeenteraad, ook kritiek, omdat de stad Brussel mee zou bijdragen.

Doordat Anderlecht terugkomt op dat akkoord, komt het Eurostadion opnieuw in gevaar. Het moet in juni 2019 klaar zijn. In de zomer van 2020 is Brussel gaststad voor drie groepswedstrijden en een achtste finale van het Europees Kampioenschap voetbal.

Ghelamco: 'niet einde project’

Zonder RSC Anderlecht komt er geen voetbalstadion op Parking C. De stad heeft als uitdrukkelijke voorwaarde gesteld dat het stadion het thuisstadion moet worden van een eersteklasseclub. De facto komt enkel RSC Anderlecht in aanmerking.

Paul Gheyssens, topman van Ghelamco, is teleurgesteld, maar voor hem is het nog helemaal niet het einde van het project. ‘Er zijn tussen Ghelamco, de stad en RSC Anderlecht al duidelijke afspraken over de hoofdzaken. De huurprijs zal iets meer dan 10 miljoen euro bedragen, niet elf miljoen euro, zoals zo vaak wordt geschreven. Nu  gaat het nog over het cijfer achter de komma. Er is ook een zeer duidelijke afspraak over de catering: alle inkomsten tijdens de evenementen van RSC Anderlecht zijn 100 procent voor RSC Anderlecht’.

Hij betreurt wel dat RSC Anderlecht sinds het principieel akkoord van juni nog maar één keer met hen heeft samengezeten.‘Voor zover ik begrijp wil RSC Anderlecht de druk op de stad opvoeren. Ze willen meer duidelijkheid over de kosten voor de veiligheid. Wie gaat die dragen? De club wil niet dat die op haar worden afgewenteld.  Die kosten voor de veiligheid worden  normaal verdeeld tussen  de stad Brussel, de gemeente Grimbergen en de federale overheid. Het probleem de facto is dat Grimbergen het grootste deel van de fiscale inkomsten zal krijgen van het stadion, maar met zijn kleine politiemacht maar een heel klein deel van die veiligheid zelf kan invullen en ook niet die kosten zal hebben’.

Het stadion is gepland op Parking C. Dat ligt op het grondgebied van Grimbergen, een Vlaamse gemeente. De stad Brussel is evenwel eigenaar van de club en de grote initiatiefnemer van het project Eurostadion.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud