Advertentie
Advertentie

Antoinette Spaak overleden

©Saskia Vanderstichele

Antoinette Spaak is op 92-jarige leeftijd overleden. Ze was de eerste vrouwelijke partijvoorzitter in ons land.

Antoinette Spaak was vijf jaar voorzitter van het Front des Francophones (FDF). Ze beleefde in die hoedanigheid de gevechten over de staatshervormingen in de jaren '70 en 80 van op de eerste rij. Premier Sophie Wilmès zegt op Twitter dat ons land een 'grande dame' heeft verloren.

Antoinette Spaak was ook minister van staat. Haar familie telde er in totaal vier. Haar overgrootvader Paul Janson (1840-1913) ijverde mee voor het algemeen stemrecht. Haar grootmoeder Marie Janson (1873-1960) was de eerste vrouw in het parlement. Haar vader Paul-Henri Spaak (1899-1972) was premier, minister van Buitenlandse zaken tijdens de Tweede Wereldoorlog en de grondlegger van de EU.

Davignon

In een interview met De Tijd in mei 2019 verklaarde Antoinette Spaak verbaasd en gechoqueerd te zijn door de verkiezingsresultaten in Vlaanderen, met name door de opmars van het Vlaams Belang. 'Het Vlaams Belang heeft de woede gecapteerd die elders bij de gilets jaunes te zien is. Dat snap ik. Maar zo’n dijkbreuk had ik niet verwacht.'

Antoinette Spaak was de levensgezellin van Etienne Davignon, de gewezen topdiplomaat, ex-eurocommissaris en voormalig topbestuurder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud