Antwerpen bereidt zich voor op nationaal rampenplan

De stad Antwerpen bereidt zich voor op draconische maatregelen om de verspreiding van het coronacrisis tegen te gaan. ©Wim Kempenaers

Antwerpen bereidt zich voor op een sluiting van alle niet-essentiële diensten in de strijd tegen de uitbraak van het coronavirus. De verwachting is dat die vanavond door de Nationale Veiligheidsraad wordt opgelegd.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil niet reageren, omdat de situatie al moeilijk genoeg is. Vanuit alle hoeken komen er vragen om crisismaatregelen uit te vaardigen en beslissen instanties maatregelen te nemen, waardoor het de vraag is of essentiële diensten, zoals de politie en de brandweer, operationeel kunnen worden gehouden.

Daarom worden maatregelen voorbereid om alles in goede banen te leiden, zodat de gemeentelijke diensten weten waaraan en waaraf. Er wordt sowieso verwacht dat het federale rampenplan donderdagavond wordt afgekondigd, zodat alles kan worden gestroomlijnd. Vanavond buigt de Nationale Veiligheidsraad er zich over.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dringt er ondertussen ook op aan dat de federale regering actie onderneemt en de 'federale fase' aanvangt.

Fase 3

Als beslist wordt naar fase 3 te gaan en de coördinatie in handen komt van het federale crisiscentrum, kunnen scholen, kinderdagverblijven, universiteiten en andere openbare gebouwen worden gesloten en grote (sport)manifestaties worden afgelast.

Er wordt in principe overgegaan naar fase 3 als blijkt dat de besmettingshaarden niet meer in te dijken zijn, het virus zich overal verspreidt en niet meer duidelijk is wie wie heeft besmet. Er lijkt ook voldoende draagvlak bij de bevolking om naar zo'n lockdownscenario's te gaan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud