Advertentie

Antwerpen veroorzaakt stormloop op roetfilters

Door het plaatsen van een roetfilter worden oude dieswagens minder vervuilend. ©ANP

De vertienvoudiging van het aantal aanvragen is het gevolg van de invoering van de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen.

Vlaanderen maakt inderhaast bijna 1 miljoen euro extra subsidies vrij voor wie zijn personenwagen met een roetfilter uitrust. Het aantal aanvragen is volgens Het Nieuwsblad in een paar maanden tijd maar liefst vertienvoudigd, waardoor het subsidiebudget zwaar opgetrokken moet worden.

De stijging van de aanvragen is het gevolg van de invoering van een lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen. Bestuurders met een oudere dieselwagen mogen enkel de stad inrijden als ze een roetfilter hebben geïnstalleerd. Andere mensen willen zich nu al in regel stellen, vermits ook andere steden - Mechelen, Gent en Brussel - al aankondigden een lage-emissiezone in te voeren.

Premie van 600 euro

De subsidie voor het installeren van een roetfilter op oudere dieselwagens bestaat al jaren. De voorbije acht jaar werd de premie - die maximaal zo'n 600 euro bedraagt - gemiddeld maar zo'n 40 keer per jaar aangevraagd.

Sinds enkele maanden loopt het echter storm: de eerste maanden van het jaar liepen er bij de Vlaamse overheid al bijna 1.100 subsidieaanvragen binnen, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Schauvliege ziet zich nu genoodzaakt het subsidiebudget zwaar op te trekken, tot bijna 1 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud