Armand De Decker stapt op bij MR

Armand De Decker zou 740.000 euro gekregen hebben om zijn politieke invloed te gebruik om de overheid tot een handeling aan te zetten. ©BELGA

De oud-Senaatsvoorzitter stapt op nadat hij maandag in verdenking is gesteld van corruptie in het Kazachgate-dossier. Volgens onderzoekers heeft hij tegen betaling zijn invloed gebruikt om een minnelijke schikking voor miljardair Chodiev te vergemakkelijken.

MR-voorzitter Olivier Chastel bevestigt op Twitter het ontslag. Nadat eerder op de dag was bekendgemaakt dat De Decker in verdenking is gesteld, riep Chastel hem op ontslag te nemen uit al zijn verkozen mandaten. Als hij weigerde, werd hij uit de partij gezet. 

Het onderzoek naar De Decker richt zich niet op de mogelijke beïnvloeding van het wetgevend proces voor de nieuwe afkoopwet, stelt het parket van Bergen. De wet op de verruimde minnelijke schikking werd net op tijd goedgekeurd, zodat de Belgisch-Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev ervan kon gebruikmaken. Chodiev, een cliënt van advocaat De Decker, wilde in 2011 een witwaszaak rond de vroegere Belgische energiegroep Tractebel en haar activiteiten in Kazachstan afkopen. Dat de afhandeling van de verruimde minnelijke schikking zo snel gebeurde, deed vragen rijzen over de rol van De Decker (zie kader).

Commissie-Kazachgate

 

In 2016 werd een onderzoekscommissie ingesteld die moest onderzoeken hoe de afkoopwet in 2011 zo snel geregeld raakte. In die commissie-Kazachgate werd duidelijk dat kringen in het Elysée in Parijs in de aanloop naar de goedkeuring van de afkoopwet een team advocaten hadden samengesteld, waar De Decker deel van uitmaakte. Dat team moest de gerechtelijke problemen van Chodiev en co. in ons land van de baan helpen. Dat zou een voorwaarde zijn geweest om een commerciële deal tussen Parijs en Astana - de hoofdstad van Kazachstan - te helpen smeden.

 

Het parket beperkt zijn onderzoek tot de initiatieven die De Decker zou hebben ondernomen om tegen betaling een minnelijke schikking voor Chodiev en zijn twee handelspartners te vergemakkelijken. Zo zou de politicus langsgegaan zijn bij toenmalig minister van Justitie Stefaan Declerck (CD&V) om Chodievs zaak te bepleiten. De Decker kreeg voor zijn diensten 740.000 euro van Chodiev en co. De politicus heeft altijd beweerd dat dat zijn honorarium voor zijn advocatenwerk was, en niet voor lobbywerk.

Fantasmen

De Decker ziet het positieve in zijn inverdenkingstelling. 'De motivering van de onderzoeksrechter maakt korte metten met een hele reeks fantasmen die de pers en bepaalde mensen hebben uitgedragen.' De minister van Staat moet aan het eind van het onderzoek verschijnen voor de raadkamer. Die beslist of hij naar de rechtbank wordt doorverwezen.

Repercussies

Het Kazachgate-schandaal sleept al lang aan en had al gevolgen voor de politieke loopbaan van De Decker. Eerder werd hij ontheven uit alle interne functies bij de Franstalige liberalen. Hij stapte ook al op als burgemeester van Ukkel en als ondervoorzitter van het Brussels Parlement. Dat gebeurde ook omdat zijn naam gevallen was in het dossier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud