AstraZeneca vraagt Europese goedkeuring vaccin

Een vaccinatiecentrum in Berlijn. ©Christophe Gateau/dpa

De Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) heeft de aanvraag binnengekregen om het voor België belangrijke AstraZeneca-vaccin goed te keuren.

'Geen parallelle contracten van farmabedrijven met individuele lidstaten'

Ondanks geruchten over het tegendeel, bestaan er geen 'parallelle' contracten van individuele EU-lidstaten met farmabedrijven voor de levering van extra coronavaccins. 'De dosissen die in Europees verband besteld werden, worden hoe dan ook eerst geleverd, en er zijn er meer dan genoeg voor iedereen', zei Sandra Gallina, die voor de Europese Commissie de onderhandelingen met de producenten van vaccins tegen COVID-19 leidt.

Vorige week maakte Duitsland bekend dat het 30 miljoen extra dosissen besteld heeft van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Cyprus zou dan weer azen op bijkomende vaccins uit Israël, terwijl in eigen land Vlaams minister-president Jan Jambon verklaard heeft dat hij contact opgenomen heeft met Pfizer met de vraag of Vlaanderen geen extra vaccins kan bestellen.

Zulke individuele demarches hebben volgens Europees hoofdonderhandelaar Gallina geen zin. 'Alle 27 lidstaten ontvangen vaccins van de eerste bestelling van 300 miljoen dosissen bij Pfizer. Nu worden de individuele aankoopcontracten voor nog eens 300 miljoen dosissen opgesteld. Moderna zal 160 miljoen dosissen leveren. Er zijn meer dan genoeg vaccins voor iedereen.' En terwijl Gallina sprak, raakte dus ook bekend dat AstraZeneca een aanvraag tot goedkeuring voor zijn vaccin heeft ingediend.

De EMA brengt een advies uit over de toelating van het vaccin van AstraZeneca/Oxford in de EU. De Europese Commissie heeft daar het laatste woord over, maar volgt naar verwachting het advies van de toezichthouder. De EMA gaf eerder al groen licht voor het gebruik van twee andere coronavaccins, van Pfizer-BioNTech en van Moderna. Het middel van AstraZeneca wordt nu al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk.

Het AstraZeneca-vaccin is voor België belangrijk, omdat ons land er 7,5 miljoen dosissen van heeft besteld. Omdat telkens twee spuitjes nodig zijn, kunnen daarmee 3,75 miljoen mensen worden ingeënt.

Het AstraZeneca-vaccin is goedkoper dan die van Pfizer-BioNTech en Moderna. De vertrouwelijke tabel die staatssecretaris Eva De Bleeker vorige maand op twitter zwierde, leerde dat de Europese lidstaten amper 1,78 euro per dosis betalen voor het vaccin van AstraZeneca (AZ in de tabel). Voor Moderna is dat 18 dollar voor dat van Moderna. Een dosis van het Pfizer-vaccin kost 12 euro.

Bovendien is ook de logistiek van de vaccinatie makkelijker. Het vaccin van Pfizer-BioNTech moet op -70° Celcius bewaard worden, voor AstraZenica volstaat koelhouden tussen 2 en 8 graden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud