Auto wassen mag niet meer

Ook het vullen van zwembaden met drinkwater mag vanaf morgen niet meer ©Photo News

Vanaf donderdag is het verboden je auto te wassen of gras te sproeien. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) kondigt een algemeen sproeiverbod in voor recreatieve doeleinden.

Het verbod op 'niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater' geldt voor heel Vlaanderen en houdt in dat het vanaf donderdag verboden wordt de auto te wassen, het gras te sproeien, zwembaden te vullen of andere vormen van waterverspilling tijdens deze dagen van aanhoudende droogte. Er kunnen sancties volgen, al is nog niet duidelijk wat die precies inhouden. Schauvliege rekent erop dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag legt om de noodzaak ervan in te zien.

Ondanks de oproep tot zuinig watergebruik vrijdag zien watermaatschappijen een stijging van het verbruik, met pieken die 40 procent hoger liggen dan op een gemiddelde dag, aldus Schauvliege.

Schauvliege zat vandaag samen met de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé en zijn Oost-Vlaamse collega Jan Briers om de droogte te bespreken. Zij hadden de minister om een Vlaams sproeiverbod gevraagd.

Het West-Vlaamse captatieverbod blijft immers uitbreiden en deint ook uit in Oost-Vlaanderen. Zo komt er een oppompverbod voor het volledige Leiebekken, en wordt er (nog eens) een algemene oproep gedaan om zuinig om te gaan met water.

Door het West-Vlaams captatieverbod vreest Oost-Vlaanderen dat heel wat landbouwers de provinciegrens zullen oversteken op zoek naar grondwater. De drinkwatervoorraad komt voorlopig niet in gevaar, maar er sijpelen al berichten binnen dat landbouwers drinkwater beginnen te gebruiken om te kunnen sproeien.

In het Vlaams Parlement vindt woensdagnamiddag een debat plaats over een droogteplan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud