Autobelastingen leveren record van 20 miljard op

Diesel wordt minder populair. ©ANP XTRA

De verschillende autobelastingen in België hebben de federale en regionale overheden vorig jaar 20,73 miljard euro opgebracht. Dat blijkt uit een berekening van de automobielfederatie Febiac, die jaarlijks alle cijfers samenbrengt.

De fiscale opbrengsten uit auto’s, motoren, bestelwagens en vrachtwagens liggen 6 procent hoger dan in 2017 en ronden voor het eerst de kaap van 20 miljard euro.

Er worden meer benzinewagens verkocht.
Michel Martens
Directeur studiedienst Febiac

De stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de groeiende inkomsten uit accijnzen en btw op brandstoffen. Accijnzen op benzine en diesel waren vorig jaar goed voor 6,1 miljard euro aan belastingen, bijna 12 procent meer dan in 2017. Accijnzen leveren bijna 30 procent van de totale opbrengst uit autobelastingen. De btw op brandstoffen bracht 2,7 miljard euro op.

Volgens Michel Martens, de directeur van de studiedienst van Febiac, is die toename mee het gevolg van de ‘ontdieseling’ van de automarkt. ‘Er worden meer benzinewagens verkocht. Die verbruiken meer dan diesels en brengen dus meer accijnzen en btw op’, zegt hij.

Hogere accijnzen

Bovendien zijn de accijnzen op diesel de voorbije jaren fors verhoogd. Door het zogenaamde cliquetsysteem, dat een prijsdaling van de diesel voor de helft omzette in een accijnsverhoging, werden ze opgetrokken tot het niveau van de accijnzen op benzine. De regering-Michel wilde zo vervuilende dieselwagens minder aantrekkelijk maken. Maar de hogere brandstoffenprijzen leidden ook tot protest van de gelehesjesbeweging.

De andere grote fiscale inkomstenbronnen uit auto’s bleven vorig jaar zo goed als stabiel. De btw op de verkoop van onderdelen en toebehoren bedroeg 4,6 miljard euro, de btw op onderhoud en herstellingen 1,1 miljard euro, de verkeersbelasting 1,7 miljard euro.

De btw op de verkoop van nieuwe wagens lag met 1,6 miljard euro iets hoger dan in 2017. Dat komt omdat de Belgische automarkt het in 2018 met bijna 550.000 nieuw ingeschreven voertuigen licht beter deed dan in 2017.

De fiscale opbrengsten uit auto’s en motorvoertuigen zitten al jaren in de lift. In 15 jaar zagen de overheden hun inkomsten verdubbelen. Vorig jaar brachten de autobelastingen een vijfde meer op dan in 2015, terwijl het totale wagenpark in die periode maar met 3 procent groeide.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect