Advertentie

Bankgegevens buitenlanders niet meer veilig voor fiscus

©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

De financiële instellingen en verzekeraars worden binnenkort mogelijk verplicht alle financiële info van buitenlanders met een rekening in België door te spelen aan de fiscus. Die moet de info op zijn beurt overmaken aan de buitenlandse belastingdienst in kwestie.

De bedoeling is op die manier belastingontwijking en fiscale fraude tegen te gaan. Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft daarover een wetsontwerp klaar. Dat past in de internationale tendens om belastingontwijking tegen te gaan.

Het wetsontwerp heeft groen licht gekregen van de Privacycommissie. Het moet wel nog op kabinetsniveau binnen de regering-Michel worden besproken. Daarbij is het de vraag of Open VLD het zal goedkeuren. Die partij staat huiverig tegenover het bezorgen van privébankgegevens aan de fiscus.

Obstakel

Er is nog een ander mogelijk obstakel. Het wetsontwerp voorziet dat banken de info van buitenlanders met een rekening in België doorspelen aan de fiscus van hun land, maar het voorziet niet dat de rekeningen van Belgen in het buitenland eveneens worden doorgespeeld. Daardoor kan het mogelijk als discriminerend worden bestempeld. Als er ook een register met rekeningsaldi van Belgen wordt aangelegd, is de stap naar een vermogenskadaster en mogelijk ook een vermogensbelasting klein. Ook dat is een vrees van de liberalen.

Als het wetsontwerp het akkoord heeft gekregen van de coalitiepartners gaat het naar het parlement voor de definitieve goedkeuring.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud