Basisinkomen vergroot armoede

In de simulatie kreeg elke Nederlander maandelijks 700 euro. ©ANP

Uit een academische simulatie blijkt dat een basisinkomen in Nederland de armoede met 3 procentpunten zou vergroten.

Een basisinkomen vergroot de armoede in landen die al een uitgebreide sociale zekerheid hebben, zoals België. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit Antwerpen, onder leiding van econoom Ive Marx.

94 miljard
Kostprijs
De kostprijs van het basisinkomen bedraagt 94 miljard euro.

Marx en de onderzoekers simuleerden wat de gevolgen zouden zijn als Nederland een basisinkomen van 700 euro - het bestaansminimum - zou invoeren voor mensen tussen 18 en 64 jaar. Wie ouder is krijgt in de simulatie zoals vandaag een pensioen. De academici zijn ervan overtuigd dat de conclusies van het onderzoek ook van toepassing zijn op België, zeggen ze in De Standaard.

De kostprijs van het basisinkomen bedraagt 94 miljard euro. Dat is onbetaalbaar, stellen de onderzoekers.

Uitkeringen schrappen

In hun model schrapt de overheid 50 miljard euro aan andere uitkeringen en belastingvoordelen, zoals de werkloosheidsuitkering, de kinderbijslag en studietoelagen. Uitkeringen voor invaliden en gezondheidsuitkeringen blijven in de simulatie wel bestaan.

5 procent
Arm worden
2 procent van de arme Nederlanders zou door een basisinkomen uit de armoede ontsnappen. Maar 5 procent van de Nederlanders die vandaag rondkomen zouden arm worden.

De overige 44 miljard euro moet volgens de onderzoekers worden bijeengesprokkeld door de personenbelasting te verhogen met 32 procent.

Als het basisinkomen wordt ingevoerd zou 2 procent van de arme Nederlanders uit de armoede ontsnappen. Maar 5 procent van de Nederlanders die vandaag rondkomen zouden arm worden. De armoede zou dus netto met drie procentpunten toenemen.

Dat komt doordat 75 procent van de Nederlanders er netto op zouden achteruit gaan na de invoering van een basisinkomen. 30 procent zou zelfs 10 procent van zijn inkomen verliezen.

Meer of minder werken?

De onderzoekers geven aan dat hun model een aantal tekortkomingen heeft. Zo houden ze geen rekening met het feit dat de overheid zou kunnen besparen of extra belastingen op vermogen kan heffen. Maar tegelijk stippen de academici aan dat die maatregelen nooit 44 miljard euro kunnen opleveren.

Ook is het moeilijk in te schatten of mensen meer, minder of evenveel zouden blijven werken als er een basisinkomen zou zijn. Als mensen meer zouden werken, zou de overheid meer belastingen kunnen heffen. Maar ook dat effect zou te klein zijn, stellen de onderzoekers.

Marx zegt dat er iets moet worden gedaan aan de groeiende ongelijkheid. 'Maar de beste manier lijkt niet het uitdelen van cash te zijn', zegt hij in De Standaard. 'Je moet bijna knettergek zijn om een basisinkomen te willen invoeren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect