portret

Bejubelde yogafan moet bestuur Bpost boosten

Geen voormalige kabinetschef, geen gepensioneerde topmanager en geen politicus op zijn retour. Bpost krijgt binnenkort een verfrissende figuur als nieuwe voorzitster. De PS, die de post claimde, katapulteerde woensdag de 35-jarige Audrey Hanard op de cruciale stoel bij het beursgenoteerde postbedrijf.

PS-voorzitter Paul Magnette maakte er naar verluidt een erezaak van een jonge vrouw met een onafhankelijk maar progressief profiel naar voren te schuiven. Voor Bpost komt haar benoeming als een geschenk uit de hemel. Het postbedrijf publiceerde sterke kwartaalresultaten, die een boost geven na een turbulente periode. Midden maart werd CEO Jean-Paul Van Avermaet ontslagen. Enkele weken later stapte voorzitter François Cornelis vervroegd op.

Hanard lijkt het tegenbeeld van haar dubbel zo oude voorganger. Terwijl de 71-jarige Cornelis bij Bpost te boek stond als arrogant, afstandelijk en ongeïnteresseerd, wordt Hanard door haar omgeving omschreven als een betrokken, dynamische en energieke leidersfiguur, met een pak emotionele intelligentie.

Hanard lijkt het tegenbeeld van haar dubbel zo oude voorganger. Ze wordt door haar omgeving omschreven als een betrokken, dynamische en energieke leidersfiguur, met een pak emotionele intelligentie.

Met die eigenschappen moet de nieuwe voorzitster de voor de helft vernieuwde raad van bestuur, al jaren een krabbenmand, op één lijn krijgen. Hanard krijgt ook het netelige sociaal overleg op haar bord. Als voorzitster stuurt ze het paritair comité, het centrale overlegorgaan tussen de directie en de machtige vakbonden.

Maatschappelijk engagement

Bij Bpost werd enthousiast gereageerd op de komst van Hanard. Het postbedrijf wil zich al langer profileren als een sociaal verantwoorde werkgever die via de postbode een cruciale maatschappelijke rol vervult.

Maatschappelijk engagement loopt als een rode draad door het uitgebreide cv van de nieuwe voorzitster. Hanard is actief bij een vzw rond burgerdemocratie en de integratie van vluchtelingen. En ze is voorzitster van Be education, een filantropieproject dat de diversiteit en de scholing in het onderwijs wil verbeteren.

De Brusselse, die school liep in het Nederlands, studeerde handelsingenieur aan Solvay, waar ze met grote onderscheiding afstudeerde. Haar carrière begon bij de consultant McKinsey, waar veel postmanagers de stiel leerden. In 2016 maakte Hanard een uitstap naar de biotechwereld. Ze richtte toen Spectralys op, een spin-off van de ULB rond biofarma.

Maatschappelijk engagement loopt als een rode draad door het uitgebreide cv van de nieuwe voorzitster.

Maar al snel verlegde Hanard haar focus naar liefdadigheid. In 2017 werd ze chef filantropie bij Telos Impact, een adviesbureau dat het geld van filantropen inzet voor maatschappelijke innovatie. Twee jaar geleden verhuisde ze naar het Londense bedrijf Dalberg. Dat ‘alternatieve’ consultancybureau werd opgericht door voormalige McKinsey-werknemers, die meer sociale impact wilden realiseren door advies te geven aan ngo’s of de Wereldbank.

Voorzitster van de Vrijdaggroep

In eigen land bouwde Hanard een stevig netwerk uit als voorzitster van de Vrijdaggroep, de denktank voor getalenteerde Belgen tot 35 jaar. Ze werd er binnengehaald door Brieuc Van Damme. De oprichter van de Vrijdaggroep, vandaag directeur bij het RIZIV, raakte onder de indruk van Hanards enthousiasme tijdens een lange rit naar het huwelijksfeest van een gemeenschappelijke kennis.

Bij de Vrijdaggroep viel Hanard op door haar sociale reflex. Na de publieke voorstelling van haar vernietigende rapport over de Belgische gevangenissen organiseerde ze een theaterstuk met ex-gedetineerden rond schuld en straf. En op een weekend met de Vrijdaggroep gaf de gediplomeerde yogajuf yogalessen om te bewijzen dat leerlingen door mindfulness makkelijker bij de les blijven.

Bij de Vrijdaggroep ontmoette Hanard niet alleen high potentials zoals de huidige federale staatssecretarissen Thomas Dermine (PS) en Sammy Mahdi (CD&V), maar ook haar partner Yves-Alexandre de Montjoye. De ingenieur, gespecialiseerd in privacy en gegevensbescherming, studeerde aan MIT en Harvard in de VS en geeft nu les aan het Imperial College in Londen. De Montjoye adviseert ook Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders (MR) over artificiële intelligentie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud