Beke: 'Aanval N-VA niet voor herhaling vatbaar'

©© Frederik Sadones/Demotix/Corbis

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat federaal minister Marie-Christine Marghem verantwoordelijk is voor de impasse rond het klimaatakkoord. Hij hekelde de aanvallen van N-VA op minister Schauvliege.

Beke was te gast in het VRT-programma De Afspraak, naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Wij-campagne van de Vlaamse christendemocraten. Maar hij maakte ook van het moment gebruik om in te gaan op de vaudeville rond het klimaatakkoord. De vier klimaatministers bereikten daar vorig weekend een akkoord over, maar N-VA schoot dat aan Vlaamse zijde al snel weer af. 

Dat de onderhandelingen over het klimaatakkoord terug naar af moeten, is volgens Beke niet de schuld van zijn Vlaamse minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege. Het is federaal minister voor Energie en Leefmilieu Marie-Christine Marghem die foute parameters zou hebben gebruikt. 'Het is niet de schuld of de verantwoordelijkheid van Joke als blijkt dat een aantal hypotheses die Marghem gebruikte volgens de Europese Commissie niet blijken te kloppen. Joke zit daar voor de Vlaamse regering, niet voor de federale.' 

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege gaat op de Vlaamse ministerraad voorstellen om het geld van het boscompensatiefonds te verdelen onder de gemeenten. Dat zegt ze zaterdag in het Belang van Limburg. 

Komiek Wouter Deprez nam de afgelopen maanden Schauvliege onder vuur over het boscompensatiefonds. Daar zou 8 miljoen euro inzitten, maar er gebeurt niets met dat geld. Volgens Deprez omdat Schauvliege geen projecten had ingediend, maar de minister weet het eerder aan begrotingstechnische instructies van minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD). 

Nu schuift Schauvliege de oplossing naar voor om het geld voor de aanplanting van bossen te verdelen over de gemeenten. Dat gebeurt op basis van criteria zoals het aantal inwoners, de oppervlakte en de beschikbare ruimte om bos aan te planten.

Beke voelt zich dan ook niet aangesproken door de aanval van N-VA. 'Ik vind dat allesbehalve, niet collegiaal en ook niet voor herhaling vatbaar', zo klonk het. 'Er zijn in het verleden momenten geweest dat N-VA-ministers zoals Sleurs, Francken of Jambon ook al in de problemen zijn geraakt. Dan moet je de deontologie hebben om daar geen politiek spel van te gaan maken. 

Eerder op de dag, bij de effectieve lancering van de campagne op het partijhoofdkwartier, zette Beke zijn minister ook al uit de wind in een ander dossier: dat van de uitbreidingsplannen van logistiek bedrijf H.Essers. Komiek Wouter Deprez nam Schauvliege in dat dossier onder vuur omdat 11 hectare bos zou verdwijnen om die uitbreiding mogelijk te maken. 'Joke, het vergt moed om te kiezen voor jobs én natuur'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud