Advertentie
Advertentie

'Belfius mogelijk in april naar de beurs'

Vice-premier Kris Peeters ©BELGA

Ontslagnemend vicepremier Kris Peeters (CD&V) ziet dit jaar nog een mogelijkheid om de staatsbank Belfius naar de beurs te brengen. En om daarna de Arco-coöperanten een vergoeding te bieden.

Volgens Peeters is er in april nog een kans om Belfius, de bank die na het faillissement van Dexia in handen van de overheid kwam, naar de beurs te brengen.

In het journaal van VRT maakte hij zich sterk dat die kans realistisch is. Een eerdere kans voor een beursgang in september liet de regering voorbijgaan omdat de raad van bestuur van de bank voorwaarden had gesteld.

-30%
Europese banken in de ramsj
Europese banken verloren in 2018 gemiddeld 30 procent van hun waarde

Zo zouden de Arco-coöperanten, die hun geld verloren doordat Arco samen met Dexia ten onder ging, pas mogen worden uitbetaald nadat Europa het licht op groen heeft gezet voor de hele regeling. Die goedkeuring was er toen niet.

Peeters ziet in een arrest van het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het EU-Hof van Justitie, nu een goede basis om toch een regeling voor de Arco-coöperanten uit de brand te slepen.

Volgens Peeters zegt dat arrest dat een vergoeding gegeven kan worden aan de natuurlijke coöperanten van Arco. 'Alle critici zeiden dat Europa dat nooit zou toelaten, maar dat is nu in een arrest gebetonneerd', zei de minister. 

Belfius zou volgens Kris Pëeters in april naar de beurs kunnen gaan ©Bloomberg

Het geld voor die vergoeding zou dan moeten komen van een beursgang van Belfius. Dat zou dit voorjaar kunnen gebeuren, aldus Peeters.

Afwachten

Het blijft wel afwachten of de regering in lopende zaken zo'n gevoelige beslissing kan nemen. 'Ik blijf tot de laatste dag vechten om de Arco-coöperanten een oplossing te bieden', zei Peeters nog.

En zelfs als de regering de beslissing kan nemen, is het de vraag of het beursklimaat een beursintroductie toelaat. In vergelijking met het voorjaar van 2018 is dat klimaat drastisch verslechterd. Vooral Europese banken hebben er een beroerd 2018 op zitten, met een gemiddeld verlies van 30 procent

Die beurscrisis heeft onvermijdelijk een impact op de opbrengst van een beursgang voor de schatkist en dus de belastingbetaler. Een jaar geleden circuleerden waarderingen voor Belfius van 7 à 9 miljard euro, nu lijkt alleen de onderkant van die vork een realistische inschatting. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud