'Belg krijgt geen waar voor zijn geld'

©ANP XTRA

De Belg krijgt te weinig terug voor de belastingen die hij betaalt. Dat stelt de werkgeversorganisatie Voka in haar jaarlijkse 'waar voor je geld'- studie. In de Europese ranking eindigt België, net als vorig jaar, op de 20ste plaats op 24 onderzochte Europese landen.

De werkgeversorganisatie Voka lanceert voor de tweede keer haar 'waar voor je geld'- studie. Of de staat voldoende kwaliteit levert, meet Voka aan de hand van 47 indicatoren. Op basis van statistieken van het Europees statistisch bureau Eurostat, de Wereldbank en de OESO vergelijkt het onder meer ons arbeidsmarktbeleid, ons onderwijs, ons sociaal kapitaal en onze aantrekkelijkheid om te ondernemen met dat van 23 andere Europese laanden. Het resultaat zet de werkgeversorganisatie af tegen de middelen die de overheid investeert en s het totale aantal belastingen dat we betalen.

België eindigt op de twaalfde plaats als het aankomt op wat de bevolking terugkrijgt voor de belastingen die het betaalt, en scoort daarmee een plaats beter dan in 2013. Onze overheid moet qua kwaliteit van dienstverlening bijvoorbeeld de Scandinavische landen en onze buurlanden laten voorgaan.

België blijkt daarnaast het land met het op drie na hoogste overheidsbeslag van de 24 Europese OESO-landen. Wanneer die twee rangschikkingen op elkaar gelegd worden, eindigt België op de twintigste plaats.

'Veel Europese landen, met een vergelijkbare belastingsdruk, doen veel meer voor hun burgers', zegt Stijn Decock, hoofdeconoom van Voka. 'Daarnaast zijn er veel Europese landen die met minder belastingen evenveel doen als wij. We pleiten daarom niet voor een minimale overheid, maar wel voor een efficiëntere overheid. Wat telt is dan ook niet zozeer hoeveel belastingen die overheid int, maar wel dat ze de belastingbetaler waar voor zijn geld biedt.'

Voka grijpt de studie aan om opnieuw te pleiten voor structurele ingrepen en hervormingen. 'We zijn ervan overtuigd dat de hervormingen die momenteel op tafel liggen kunnen zorgen voor een verbetering in de waar-voor-je-geld index', zegt Stijn Decock. 'Als de regering vasthoudt aan haar beleid om concurrentievermogen te herstellen, moet er een verbetering zijn in het tekort op de betalingsbalans en moet het verlies aan exportmarktaandeel gestopt kunnen worden. Dit alles moet zich vertalen in betere cijfers in de exportranking. Ook wat betreft het arbeidsmarktbeleid, waar we momenteel zeer slecht scoren, zullen de pensioenhervorming en het loonmatigingsbeleid de werkgelegenheidsgraad opkrikken.' 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud