Advertentie

Belgen maken Europees superwapen tegen btw-carrousels

Het Europese detectiesysteem is het geesteskind van Yannic Hulot. ©Dieter Telemans

Nog dit jaar krijgen de Europese lidstaten een superwapen om btw-carrousels, die de EU-landen elk jaar 50 miljard euro kosten, samen aan te pakken.

Het nieuwe superwapen is een systeem van datamining - een techniek om databanken te kruisen - van Belgische makelij. Het is het geesteskind van Yannic Hulot, adviseur-generaal bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), die het Europese detectiesysteem heeft ontwikkeld met een team van twaalf dataminers, onder wie vijf Belgen.

De Transactional Network Analysis (TNA) wordt een kopie van een systeem dat de BBI al meer dan 15 jaar met succes gebruikt in ons land. Het leidde ertoe dat de schade door btw-carrousels in België is gedaald van 1,1 miljard euro in 2001 naar amper 45 miljoen euro vorig jaar.

Acht basismodellen

Al in 2001 begon onze BBI te bestuderen welke btw-carrousels fraudeurs opzetten. Ze bleken acht basismodellen te gebruiken. De fiscus investeerde in dataminingtechnologie en dataminers om die kennis over de carrousels, de bekende fraudeurs, hun bedrijven en hun netwerken automatisch te toetsen aan een massa van Belgische en internationale btw-gegevens en bedrijfsdata.

Via algoritmes kunnen zo erg snel verdachte transacties worden blootgelegd die wijzen op een btw-carrousel. En zo kan onze fiscus snel ingrijpen voordat de schade voor de staatskas oploopt.

Europese schaal

Dat succesverhaal wordt nu eindelijk gekopieerd op Europese schaal. Door getouwtrek tussen de EU-lidstaten is daartoe pas in 2016 het initiatief genomen. De lidstaten blijven wel hun eigen checks uitvoeren op basis van de waarschuwingen voor mogelijke carrousels die het Europese systeem uitstuurt.

‘De TNA is vorige week met succes in productie gegaan’, vertelt Hulot in een gesprek met De Tijd naar aanleiding van onze reeks Grand Theft Europe. ‘In de tweede helft van dit jaar zullen de lidstaten er zich op aansluiten.’ P5

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud