Advertentie
Advertentie

Belgen pessimistisch over kansen op arbeidsmarkt

Vrouwen zijn veel pessimistischer dan mannen, en Franstaligen veel pessimistischer dan Nederlandstaligen. ©Sofie Van Hoof

Ondanks betere arbeidsmarktprestaties bevindt het werknemersvertrouwen zich nog bijlange na niet op het niveau van tijdens de vorige hoogconjunctuur in 2007. Dat blijkt uit een bevraging van uitzendbedrijf Randstad.

Zowat 44 procent van de ondervraagden vindt de arbeidsmarkt gunstig of heel gunstig, 39 procent schat de kansen op de arbeidsmarkt ongunstig of heel ongunstig in.

Randstad ziet een mogelijke verklaring bij de globalisering en digitalisering/robotisering, waardoor werknemers vrezen dat een deel van de beschikbare jobs zal verdwijnen.

Vrouwen blijken veel pessimistischer dan mannen, en Franstaligen veel pessimistischer dan Nederlandstaligen. Het achterblijven van het werknemersvertrouwen heeft als mogelijk effect dat werknemers niet snel van werk zullen veranderen.

Onzeker

Op dit ogenblik bedraagt de werkloosheidsgraad in België 7,2 procent, lager dan in 2007, toen het 7,5 procent was. 'Dan valt logischerwijs te verwachten dat het werknemersvertrouwen vandaag het niveau van 2007 evenaart. Vreemd genoeg ligt het aandeel optimisten maar liefst 9 procentpunten lager dan toen', aldus Randstad. 'Dit suggereert dat werknemers en werkzoekenden structureel -los van de economische conjunctuur- onzekerder zijn geworden over hun positie op de arbeidsmarkt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud