netto

Belgen wachten om pensioenspaarpot te kraken

De daling van de Europese beurzen doet veel gepensioneerden wachten op betere tijden om hun pensioenspaarfonds te verzilveren. ©BELGA

Een grote groep nieuwe gepensioneerden heeft het voorbije jaar beslist haar pensioenspaarfonds nog niet te verzilveren, blijkt uit een rondvraag van De Tijd.

KBC zegt dat de uitstroom met bijna 40 procent is gedaald. Ook bij Belfius (-22%) en BNP Paribas Fortis (-19%) is het aantal terugbetalingen sterk afgenomen. ING spreekt eveneens van een daling, maar geeft geen cijfers.

BNP Paribas Fortis ziet twee redenen voor de lagere uitstroom uit pensioenspaarfondsen. ‘Enerzijds waren de beurzen volatieler, anderzijds groeit het besef dat 65 jaar geen eindvervaldag is. Het fonds wordt meer en meer aangehouden als een gespreide belegging.’ Elke Belg van 18 tot en met 64 jaar kan op een fiscaalvriendelijke manier sparen voor zijn pensioen door geld te storten in een fonds of een verzekering.

Landgenoten konden in 2020 maximaal 990 euro sparen met een fiscaal voordeel van 30 procent of 1.270 euro met een fiscaal voordeel van 25 procent. Veel spaarders kiezen voor een gespreide, maandelijkse storting.

De coronacrisis heeft het aantal nieuwe pensioenspaarders doen dalen.

Een spaarder die met pensioen gaat, is niet verplicht de waarde van zijn pensioenspaarfonds meteen te innen. Als de inventariswaarde van zijn fonds laag is omdat de beurzen zijn gedaald, kan hij wachten op betere tijden. Dat hebben veel nieuwe gepensioneerden gedaan. De pensioenspaarfondsen noteerden het grootste deel van het voorbije jaar lager dan eind 2019, omdat de coronacrisis de Europese beurzen heeft doen dalen.

Pensioenspaarverzekeringen daarentegen worden automatisch uitbetaald op de vervaldag. Dat is doorgaans wanneer de spaarder 65 jaar wordt.

Een andere tendens van het voorbije jaar is de daling van het aantal nieuwe spaarders. ‘Door de beperkte toegang tot de agentschappen als gevolg van de coronacrisis daalde het aantal nieuwe pensioenspaarrekeningen met 9 procent’, zegt Belfius. Bij BNP Paribas Fortis daalde het aantal nieuwe contracten voor een fonds met 6 procent en voor een verzekering zelfs met 25 procent. ‘Dat is te wijten aan de onzekerheid over werk en gezondheid. De aandacht voor het pensioen is bij velen wat op de achtergrond geraakt.’ ING meldt een lichte daling.

KBC ging tegen die trend in. Het aantal nieuwe contracten steeg daar met 6 procent voor pensioenspaarfondsen en bleef stabiel voor pensioenspaarverzekeringen.

Het totaal aantal pensioenspaarders bleef ongeveer stabiel. Het gespaarde bedrag blijft lichtjes stijgen, onder meer dankzij de indexering van de maximumbedragen. Zoals de vorige jaren kiest maar een kleine minderheid voor het hoogste plafond. Het aantal klanten dat 1.270 euro spaart, varieert van minder dan 1 procent voor het fonds van ING en de verzekeringen van ING en KBC tot 12 procent voor spaarders met een fonds van KBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud