Advertentie

'België afschilderen als een economische woestijn is enkele bruggen te ver'

Premier Charles Michel en de Nederlandse premier Mark Rutte, eerder dit jaar samen in Brussel. ©EPA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) haalt fel uit naar de Nederlandse premier Mark Rutte. Die zei dat hij niet wil dat Nederland 'België achterna gaat' omdat hier de voorbije jaren veel multinationals zijn weggetrokken.

'België afschilderen als een economische woestijn, is enkele bruggen te ver', reageerde Van Overtveldt deze middag op Radio1.

De Nederlandse premier Rutte deed de uitspraak in het kader van de discussie over de dividendbelasting. Het nieuwe kabinet wil die belasting afschaffen in Nederland om een aantrekkelijker klimaat te creëren voor bedrijven. De maatregel kost 1,4 miljard aan de Nederlandse schatkist.

Ik vang absoluut geen signalen op dat ons beleid de grote bedrijven afschrikt, integendeel.
Johan Van Overtveldt
minister van Financiën

Rutte verdedigde zich door te zeggen dat hij niet wil dat Nederland 'België achterna gaat'. Hij stelde dat er bij ons nog maar één multinational overgebleven is, AB InBev, en dat alle anderen weggetrokken zijn. Een opvallende uithaal, want de Nederlandse premier en zijn Belgische collega Charles Michel (MR) -allebei liberalen- hebben een goede verstandhouding.

©Photo News

Wat Rutte zegt, klopt niet, reageert Van Overtveldt. 'Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen', stelt hij. 'Want laten we duidelijk wezen: onze economie staat er vandaag toch heel wat anders en beter voor dan de Nederlandse premier wil doen uitschijnen.

'Ik verwijs daarbij naar het rapport van deze week van de Europese Commissie waarin op vlak van investeringen, jobcreatie, koopkracht, handelsbalans en zelfs begroting het rapport over gans de lijn positief is. Ik denk dat meneer Rutte de echte toestand van de Belgische economie niet goed kent.'

Volgens de minister heeft de federale regering heel wat maatregelen genomen om het klimaat voor ondernemers en bedrijven te verbeteren, zoals de verlaagde vennootschapsbelasting. 'We brengen het nominaal tarief in de vennootschapsbelasting substantieel naar beneden. We vereenvoudigen een aantal aftrekposten, we maken het systeem overzichtelijk. En we voeren een systeem van fiscale consolidatie in. Wat zeker voor de multinationals van zeer groot belang is.'

'Ik vang absoluut geen signalen op dat dit de grote bedrijven afschrikt, integendeel. Naast het feit dat we een zeer groot fiscaal voordeel doorschuiven naar kmo’s met een tarief van 20 procent op de eerste 100.000 euro winst, is deze hervorming er ook op gericht om de multinationals in ons land een fiscaal klimaat te geven dat gepast is in de internationale context van dit moment.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud