België blijft langer op hoger terreuralarm

©BELGA

België zal langer dan verwacht het op één na hoogste terreurdreigingsniveau moeten handhaven. Dat was te horen bij de veiligheidsdiensten. Te veel leden van de gevaarlijke terreurcel lopen nog rond.

Na Antwerpen en Brussel doet nu ook Luik een beroep op het leger om gevoelige plaatsen te bewaken. In Luik gaat het om gerechtsgebouwen. Zaterdag werden 150 militairen ingezet. Dat aantal zal in de loop van de week verdubbelen. Op andere plaatsen wordt een veelvoud aan politiemensen ingezet, ook om de eigen politiekantoren te beveiligen.

De drastische maatregelen zijn het gevolg van het terreurdreigingsniveau drie dat sinds donderdagavond van kracht is in heel België. Dat op één na hoogste terreuralarmniveau betekent dat de dreiging ‘ernstig’ is en een aanslag ‘mogelijk’ en ‘waarschijnlijk’ is. Die analyse maakte het antiterreurorgaan Ocad op basis van de informatie van de veiligheids- en overheidsdiensten.

Zaterdag maakte de baas van het Ocad, André Vandoren, nog in De Tijd bekend dat het huidige terreuralarm gehandhaafd zou blijven tot maandag 26 januari. Maar bij de veiligheidsdiensten is nu al te horen dat het verhoogde terreuralarmniveau nog langer zal blijven duren, al zal het Ocad die beslissing pas formeel op het einde van de week nemen, in overleg met de regering. Bij het Crisiscentrum, dat op basis van het dreigingsniveau de beveiligingsmaatregelen vastlegt, luidt het dat de drastische maatregelen ‘zo lang als nodig’ blijven gelden.

Eén van de redenen voor het aanhoudende terreuralarm is dat de veiligheidsdiensten nog ‘bedreigingen’ opvingen na het verijdelen van de aanslag door de groep uit Verviers. Er zijn ook nog verschillende leden van de terroristencel die de aanslag wilde plegen op vrije voeten, zowel in het buitenland als mogelijk ook in België.

Eén van hen is de gevaarlijke Syriëstrijder Abdelhamid A., alias ‘Abou Omar Soussi’, een 27-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek, die al meermaals op internetfilmpjes pochte met gruwelijke exploten in Syrië, zoals het rondrijden met een terreinwagen waaraan lijken waren vastgeknoopt.

Abdelhamid A. was door het Belgische gerecht al langer gelokaliseerd in Griekenland. Hij bleek via een tussenpersoon instructies door te bellen naar de terroristen op het onderduikadres in Verviers. Maar tot grote ergernis van de Belgische veiligheidsdiensten zijn de Grieken - zowel de Griekse inlichtingendienst als het gerecht - laks opgetreden in het dossier, waardoor het kopstuk kon vluchten. Zaterdag hebben de Grieken wel een 33-jarige Algerijn opgepakt. Die zou een gsm-toestel op zich hebben gehad waarmee Abdelhamid A. gebeld had.

Op het eerste gezicht lijken de terroristen te hebben gehandeld in opdracht’ van het terreurnetwerk Islamitische Staat (IS) in Syrië. Maar bij de veiligheidsdiensten waarschuwt men voor snelle conclusies. ‘Dat is moeilijk te bewijzen. De realiteit is vaak dat moslimterroristen, zoals die in Parijs, graag zo’n ‘grote naam’ plakken op hun daden.’

Wel is het zeker dat de meeste leden van de terroristencel uit Sint-Jans-Molenbeek komen. Dat geldt voor zowel de uitvoerders als de bedenkers en de logistieke steunverleners. Ook Marouane E.B., die de politieraid op het onderduikadres in Verviers overleefde, kwam uit Molenbeek. Donderdag vond het gerecht in Molenbeek ook een wapen en werden bij zes huiszoekingen negen mensen opgepakt. Zondag waren er nog twee huiszoekingen in Molenbeek op adressen van de gedode terroristen.

Maar de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Françoise Schepmans (MR), relativeert de aanwezigheid van terroristen in haar gemeente. ‘Een tiental mensen is relatief weinig voor een gemeente met bijna 100.000 inwoners en een grote moslimgemeenschap. Ik ontken niet dat hier een vruchtbare voedingsbodem is voor jihadisten. Molenbeek is de tweede armste en de derde jongste gemeente van België. Er is een probleem van vorming en opleiding. Maar het evolueert positief. We hebben een duidelijk zicht op de jihadisten en we werken goed samen met de andere beleidsniveaus.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud