België boekt grootste stijging staatsschuld in eurozone

©Photo News

De overheidsschuld is in het eerste kwartaal in België meer gestegen dan in alle andere landen van de eurozone. Die forse toename is echter vooral te wijten aan seizoensfactoren en daarom niet noodzakelijk verontrustend.

De Belgische overheidsschuld steeg tussen december 2014 en maart 2015 met 4,5 procentpunten naar 111 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of 447,8 miljard euro, blijkt uit cijfers van Eurostat. In de eurozone als geheel groeide de schuld slechts met 0,9 procentpunt naar 92,9 procent.

De sterke toename van de overheidsschuld in ons land weerspiegelt vooral seizoensgebonden factoren. De inkomsten zijn in het eerste kwartaal relatief laag, onder meer omdat de overheid geen voorafbetalingen van belastingen int. De uitgaven zijn meer evenwichtig gespreid over het jaar. Het seizoenspatroon van inkomsten en uitgaven verschilt van land tot land.

In België vertoont de overheidsschuld een onregelmatige evolutie. De schuld stijgt doorgaans fors in het eerste kwartaal om later op het jaar en vooral in het vierde kwartaal gedeeltelijk terug te vallen. De Nationale Bank verwacht voor eind 2015 een schuld van 107 procent, 4 procentpunten minder dan eind maart.

107 procent
De Nationale Bank verwacht voor eind 2015 een schuld van 107 procent, 4 procentpunten minder dan eind maart.

Daarom is de jaar-op-jaarevolutie van de overheidsschuld wellicht een betere maatstaf om schuldcijfers te vergelijken. In België steeg de overheidsschuld tussen maart 2014 en maart 2015 met 2,5 procentpunten. Dat is meer dan de gemiddelde toename in de eurozone, die 1 procentpunt bedroeg.

Maar er zijn in de eurozone zeven landen waar de overheidsschuld het jongste jaar meer groeide dan in België. Onder meer in Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje steeg de schuld meer dan in ons land.

De forse toename van de Belgische overheidsschuld in het eerste kwartaal is vooral te wijten aan seizoensgebonden factoren.

Het valt op dat de Griekse overheidsschuld het meest is gedaald, zowel kwartaal op kwartaal als jaar op jaar. Toch torst Griekenland nog steeds een schuld van 168,8 procent. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de Griekse schuld door de recente escalatie van de crisis zal oplopen tot zowat 200 procent.

In de eurozone zijn er drie landen die een hogere overheidsschuld hebben dan België. Dat zijn behalve Griekenland ook Italië (135,1%) en Portugal (129,6%). Estland (10,5%) en Luxemburg (21,6%) hebben de laagste schuld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud