Advertentie

België heeft kortste wachttijd voor medische zorg

De medische verzorging is in België zeer toegankelijk, waardoor ons land aantrekkelijk is voor medische toeristen. ©Marco Okhuizen/Hollandse Hoogte

De gezondheidszorg in België is een van de beste in Europa. België dankt zijn zesde plaats vooral aan de korte wachttijd voor een behandeling.

Wie in Europa naar de dokter moet, zal het snelst worden behandeld in België of in Zwitserland. De wachttijd is hier korter dan in de andere Europese landen. Meestal krijgt een patiënt in België nog de dag zelf een arts te zien.

Om nog een voorbeeld te geven: wie het slechte nieuws te horen krijgt dat hij kanker heeft, start gemiddeld in minder dan 21 dagen met een behandeling. In andere landen zijn de wachttijden vaak veel langer.

Ook op andere vlakken scoort de gezondheidszorg in België bijzonder goed. Ons land krijgt daardoor de zesde plaats in de Europese rangschikking die het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse jaarlijks opstelt in opdracht van de Europese Commissie. De Euro Consumer Health Index leert patiënten meteen waar in Europa ze zich het best laten behandelen.

Een Belgische dokter ©lieven dirckx

België is dus zesde op 36 landen. Onze gezondheidszorg wordt vooral geprezen voor zijn toegankelijkheid en vrijgevigheid. Er wordt in België veel geld uitgegeven aan gezondheidszorg en de kwaliteit van de dienstverlening is doorgaans uitstekend.

Toch moeten we Nederland, Zwitserland, Noorwegen, Finland en Denemarken laten voorgaan. Wat heeft Nederland dat België niet heeft? De onderzoekers wijzen erop dat de Nederlanders ook in dit domein bekendstaan voor hun kostenbewustzijn. Het Nederlandse gezondheidssysteem is meer gestructureerd, waardoor ziekenhuizen en artsen beter afgebakende tarieven hanteren. Daar komt bij dat de concurrentie onder de ziekteverzekeraars groot is bij onze noorderburen, waardoor die nauwgezet waken over de uitgaven van hun patiënten. Landen zoals Denemarken en Finland scoren dan weer goed inzake de informatie aan patiënten.

De Europese gezondheidszorgranking van Health Power House

De index is gebaseerd op een reeks criteria, zoals de uitgaven aan geneesmiddelen, de beschikbaarheid van artsen, de kans op overleving na kanker of een hartaanval, de aandacht voor preventie en het aantal medische behandelingen. Gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie, de OESO en nationale statistieken dienen als basis voor de opstelling van de index.

Ook vorig jaar was België goed voor een zesde plaats, maar toch zijn er volgens de onderzoekers enkele verschuivingen merkbaar. Zo zijn er in ons land minder ziekenhuisinfecties vastgesteld, maar het gebruik van antibiotica moet wel voort aan banden wordt gelegd om het opduiken van resistentie te voorkomen.

België heeft een van de beste zorgsystemen van Europa en zou een droom kunnen zijn voor de medische toerist.
Arne Bjornberg
Voorzitter en onderzoeksleider van Health Consumer Powerhouse

‘België heeft een van de beste zorgsystemen van Europa en zou een droom kunnen zijn voor de medische toerist’, vindt Arne Bjornberg, voorzitter en onderzoeksleider van Health Consumer Powerhouse. Bjornberg ziet wel nog lacunes in informatie aan patiënten. ‘Er is in België eindelijk een lijst van erkende artsen gepubliceerd waardoor patiënten een keuze kunnen maken. Maar met nog betere informatie zou België een troefkaart in handen hebben.’

Het medische toerisme naar België is de jongste jaren al spontaan toegenomen. Vooral Nederlanders vinden de weg naar onze medische verzorging, gevolgd door Fransen, Luxemburgers en Britten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud