België krijgt cybersecuritycentrum bij aankoop Eurofighter

De Eurofighter in actie op een internationale luchtshow. ©AFP

In het gelobby rond de opvolger van de F-16-gevechtsvliegtuigen stelt het consortium rond de Eurofighter voor een cybersecuritycentrum van 1,6 miljard euro te bouwen in België.

Terwijl de Franse minister van Defensie Florence Parly in een opiniebijdrage in De Tijd en Le Soir  een lans breekt voor het Franse Rafale-gevechtsvliegtuig, met de belofte voor 4 miljard euro contracten aan de Belgische industrie toe te kennen, komt het Brits-Duits-Italiaans consortium rond de Eurofighter met het voorstel om een nagelnieuw cybersecuritycentrum van 1,6 miljard euro te bouwen in België. Dat vernam De Tijd.

'Het voorstel, dat wordt gesteund door de partners van BAE Systems in het Eurofighter-consortium, Airbus (Duitsland en Spanje) en Leonardo, omvat twee nieuwe nationale innovatiecentra, evenals de infrastructuur, technologie en opleiding voor een Belgisch National Network Cyber Centre in een samenwerking tussen de Britse en de Belgische regering', blijkt uit een toelichting van BAE-woordvoerder Matthew Squires. Ook is er sprake van 1.800 jobs. 

Cyberaanvallen

Het moet de regering-Michel als muziek in de oren klinken, want de strijd tegen cyberaanvallen staat hoog op het prioriteitenlijstje van de regering. Er gebeurden recent al wat cyberaanvallen, niet in het minst tegen de bedrijfswereld.

Vandaar ook dat minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) op de superministerraad over veiligheid de oprichting aankondigde van een 'computer security operation center' om de kritische infrastructuur van de overheid beter te beschermen tegen cyberaanvallen.

De Europese doelstelling is om tegen mei 2018 een gemeenschappelijk beveiligingsniveau in Europa te garanderen. Het voorstel is nu alvast dat de Britten met de Belgen gaan samenwerken.

Die samenwerking komt bovendien niet uit de lucht vallen. De Belgische inlichtingendiensten steunen sinds de Tweede Wereldoorlog heel erg op inlichtingen van het Britse MI6 en de Amerikaanse CIA. Daarom stellen de Britten voor dat de Belgen met de Eurofighter niet alleen een vliegtuig kopen, maar ook een hernieuwd partnerschap rond inlichtingen, valt in Europese kringen te horen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud