België krijgt flink meer cyberaanvallen te slikken

Een 'hacktivist' van de beweging Anonymous.

Het federaal parket ziet een pak meer cyberaanvallen op belangrijke Belgische doelwitten. Het opende vorig jaar 244 nieuwe informaticadossiers tegen zes in 2005. Niemand is veilig, iedereen is een doelwit: van de grootbanken tot de overheid zelf.

'Hoe is het mogelijk dat een werkloze van 19 jaar de website van de Belgische overheid kan platleggen? Een website die gelinkt is aan cruciale toepassingen, zoals Tax-on-web. Die jongen had alleen een programmaatje van het internet gehaald, even getest op zijn scoutsgroep, om dan 'belgium.be' 24 uren lang plat te leggen. Ongelooflijk.' Aan het woord is Frédéric Van Leeuw. Als magistraat bij het federaal parket staat hij elke dag in de frontlinie om de grote cyberaanvallen in ons land te onderzoeken.

'De cyberwereld is de nieuwe far west. Maar zelfs op de hoogste echelons is het besef van die dreiging nog niet helemaal doorgedrongen', zucht Van Leeuw. 'Wat te denken van twee grote bedrijvengroepen die fuseren en de beveiliging van hun netwerken doodleuk laten springen? Omdat het te veel geld kost om hun computersystemen deftig te koppelen. Ik noem geen namen, maar dat was een heel belangrijk bedrijf. De beveiliging was na de fusie zo laag geworden, dat je in hun computersysteem bij wijze van spreken maar een binnendeur moest opentrappen om alle bedrijfsgeheimen te grabbelen.'

Aartsgevaarlijk, want behalve van 19-jarige computerfreaks komt de dreiging vooral van vernuftige criminele organisaties die het wereldwijde web tot hun speelterrein hebben gemaakt. Die bendes, uit landen als Rusland, Oekraïne en China, werken als goed geoliede bedrijven. Op een bepaald moment zijn ze er in ons land zelfs in geslaagd miljoenen CO2-certificaten te stelen via een website van de overheid. Ze hebben de certificaten op de zwarte markt gegooid om er btw-carrousels mee te draaien.

Het voorbije jaar telde het federaal parket 244 nieuwe informaticazaken. Dat waren er gemiddeld tien keer meer dan de voorgaande jaren. In 2005 werden nog maar zes nieuwe zaken geopend. Het federaal parket onderzoekt alleen aanvallen op computernetwerken die behoren tot de 'kritieke infrastructuur' van België. Zoals energiecentrales, overheidsdiensten, telecomoperatoren en grootbanken.

De cyberaanvallen sleuren ons land zelfs mee in internationale conflicten. Zo zijn er op een bepaald moment heel wat Belgische computers misbruikt om het netwerk van de Zuid-Koreaanse overheid plat te leggen. Met Noord-Korea als vermoedelijke dader, om de aandacht af te leiden van een zoveelste kernproef.

De daders ontmaskeren is heel andere koek. 'We hebben wel al goede contacten opgebouwd met buitenlandse collega-magistraten, bijvoorbeeld in Rusland. Maar cybercriminelen hebben nog te veel mogelijkheden om anoniem te blijven. Ze werken steeds vaker met 'bit coins' of 'web money'. Dat is virtueel geld. Het is parallel geldverkeer, dat de politie bijna onmogelijk kan opsporen. Er zijn ook zo veel hotspots en wifi-routers waar criminelen misbruik van kunnen maken, om anoniem toe te slaan. Ik overdrijf niet als ik spreek over een echte far west.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud