België krijgt geen greep op honderden illegale goksites

De overheid heeft geen enkele greep op de wildgroei aan illegale goksites, die verboden bonussen aanbieden en waarop je met fictieve gegevens kan spelen. De zwarte lijst met illegale goksites schiet tekort. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat De Tijd kon inkijken.

Het onderzoeksrapport 'Ontelbare illegale kansspelwebsites toegankelijk in België' is opgesteld in opdracht van de beursgenoteerde organisator van weddenschappen Ladbrokes. Het bevat meer dan 1.500 pagina's met screenshots van 250 illegale goksites die zijn onderzocht. Het gaat om niet-vergunde sites die toch gemakkelijk toegankelijk zijn voor Belgische spelers. Ze zijn te vinden via zoekmachines en links op andere sites of worden gepromoot via sociale media. Een speler heeft vaak niet eens door dat hij zich op een illegale website bevindt.

250
illegale goksites
De onderzoekers bezochten 250 illegale goksites die toegankelijk zijn voor Belgische spelers. Dat is maar een fractie van het volledige illegale aanbod.

De Kansspelcommissie heeft een 'zwarte lijst' met 173 verboden goksites, maar die is al niet meer aangepast sinds 8 april vorig jaar. Het rapport wijst erop dat operatoren ook simpelweg hun domeinnaam of URL kunnen veranderen. De sites op de zwarte lijst mogen in principe niet meer toegankelijk zijn voor Belgische spelers, maar het rapport stelt dat 11,6 procent dat toch is, naargelang de browser of internetverbinding die je gebruikt. 20 van de verboden maar nog altijd toegankelijke sites zitten bij de steekproef van 250 onderzochte goksites.

Wat leren de bezoekjes aan de 250 illegale goksites? De identiteit die de spelers opgeven, wordt niet geverifieerd. Slechts twee van de 250 sites vroegen een IBAN-nummer. De leeftijdscontrole gebeurt alleen door de algemene voorwaarden te aanvaarden. En negen op de tien sites hebben als minimumleeftijd 18 jaar, terwijl je in ons land voor casinospelen 21 jaar of ouder moet zijn.

Op 72 procent van de 250 illegale goksites kan je heel gemakkelijk een spelersaccount aanmaken. Bij alle accounts die de onderzoekers aanmaakten, gebeurde dat met fictieve gegevens. En 97 procent van de sites laat kredietkaarten toe om een account te spijzen, terwijl dat in ons land verboden is.

Bonussen

Alle illegale sites bieden Belgische spelers 'bonussen' aan, hoewel die onlangs zijn verboden. De bonussen of cadeaus zijn vaak zeer aanlokkelijk en variëren van 1 tot 39.000 euro. Daarnaast word je als klant bestookt met mails om geld te storten op je account. In minder dan een maand verstuurden 182 illegale sites 700 promotiemails naar de onderzoekers.

250 illegale goksites lijkt veel, maar het is maar een fractie van het volledige aanbod, luidt het. Het rapport vraagt het illegale aanbod echt te bannen in België, zodat spelers worden gekanaliseerd naar het legale aanbod.

Slimme trucs

Magali Clavie, de nieuwe voorzitster van de Kansspelcommissie. ©BELGA

Magali Clavie, de nieuwe voorzitster van de Kansspelcommissie, laat weten dat ze samen met haar nieuwe directeur Eva De Koninck 'de strijd tegen de illegale kansspelsector als een van hun belangrijkste prioriteiten beschouwt'. Ze belooft een update van de zwarte lijst. De commissie heeft twee extra politie-inspecteurs gevraagd voor haar controledienst, die ook wordt gereorganiseerd. Ze wil de samenwerking met de parketten en politiediensten opdrijven en verbeteren.

'Het is niet vanzelfsprekend op te boksen tegen de slimme marketingtrucs van de illegale operatoren of een heel groot aantal websites te controleren met een beperkt personeelsbestand', zegt de woordvoerster van de Kansspelcommissie Marjolein De Paepe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud