Advertentie

'België krijgt in maart eerste lading vaccins'

De Europese Unie onderhandelt met fabrikanten van kandidaat-Covid-19-vaccins. ©JONAS LAMPENS

De topman van het geneesmiddelenagentschap FAGG, Xavier De Cuyper, verwacht dat België in maart de eerste vaccins tegen Covid-19 geleverd krijgt.

De Cuyper, de topman van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), is als enige Belg van dicht bij betrokken bij de onderhandelingen van de Europese Unie met fabrikanten van potentiële coronavaccins. ‘Gebaseerd op alle info die ik heb, durf ik te zeggen dat we in maart 2021 een vaccin tegen Covid-19 zullen hebben in België. Dat is een realistische deadline’, zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

De vraag wie als eerste een vaccin krijgt, wordt nog een stevige discussie.
Xavier De Cuyper
Topman FAGG

De topman van het geneesmiddelenagentschap benadrukt wel dat een fabrikant van een potentieel vaccin nooit heel Europa op hetzelfde moment van vaccins kan voorzien. Er is een verdeelsleutel opgesteld, gebaseerd op de bevolkingsaantallen van iedere lidstaat.

‘Een eerste Europese levering zal wellicht bestaan uit 50 miljoen dosissen. België zal er daar grofweg 1,2 miljoen van krijgen.’

Elk land zal dus keuzes moeten maken over wie het als eerste vaccineert. ‘Dat wordt nog een stevige discussie. Er zal veel druk komen uit alle sectoren’, zegt De Cuyper.

Een wetenschappelijk adviescomité oordeelde vorige maand dat België mag overgaan tot de aankoop van het vaccin dat de Britse farmareus AstraZeneca ontwikkelt in nauwe samenwerking met de universiteit van Oxford.

Race naar het vaccin

Hoe ver staat de zoektocht naar een coronavaccin? Welke onderzoeksconsortia doen mee? De Tijd volgt het op de voet in de multimediatool 'De race naar het vaccin'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud