België laat negatieve inflatie achter zich

©IMAGEGLOBE

We hebben weer inflatie, nadat in september de prijzen in ons land lichtjes daalden. De inflatie op jaarbasis bedraagt nu 0,09 procent. Vooral de prijsstijging van aardgas woog door.

De consumptie-index van de maand oktober bedraagt 100,22 punten, zo meldt de afdeling statistiek van de FOD Economie. De inflatie stijgt daardoor van -0,12 procent naar + 0,09 procent. Als de energieproductien uit de index worden gehaald bedraagt de inflatie 0,85 procent, ofl 0,1 procentpunten lager dan in september en meteen het laagste cijfer sinds maart 2006.

Dat de prijzen, weliswaar in zeer beperkte mate, stegen is vooral het gevolg van duurder aardgas, fruit, elektriciteit en vliegtuigtickets. Dat werd slechts ten dele gecompenseerd door lagere prijzen voor motorbrandstoffen, groenten en hotels. De gezondheidsindex, die onder meer gebruikt wordt voor de berekening van de huurprijzen, steeg in oktober met 0,10 procent.

Volgens de FOD werd de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen deze maand niet overschreden. De laatste keer dat dit gebeurde dateert al van november 2012. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud