België moet Syriëstrijdster en haar kinderen uit Syrië terughalen
De Brusselse kortgedingrechter heeft beslist dat ons land 75 dagen de tijd krijgt om de 23-jarige Hafsa Sliti en haar kinderen te repatriëren. Het kan wel nog in beroep gaan.
Sliti zit sinds februari 2018 met haar twee kinderen in het kamp Al-Roj. Ze belandde in 2015 in Syrië toen ze haar vader, een oud-gediende van Al Qaeda die zich in december 2014 in Syrië bij Islamitische Staat aansloot, achternareisde. Sliti zegt spijt te hebben van die zet en vraagt haar straf in België uit te zitten.
Vernederende behandeling
De vrouw vroeg via het kortgeding dat de Belgische overheid reisdocumenten voor haar en haar kinderen aan een ngo zou bezorgen. Die kan naar de Koerdische bewakers van het kamp gaan en de moeder en twee kinderen tot in Belgische handen brengen, waardoor België hen kan repatriëren. De Brusselse Franstalige kortgedingrechter is op die eis ingegaan.
Volgens de rechtbank hebben de moeder en de kinderen het recht beschermd te worden tegen onmenselijke en vernederende behandelingen.
'Volgens de rechtbank hebben de kinderen een subjectief recht op bescherming door de Belgische staat, hebben moeder en kinderen het recht beschermd te worden tegen onmenselijke en vernederende behandelingen en hebben ze recht op consulaire bescherming vanwege de Belgische staat', zegt meester Nicolas Cohen, de advocaat van de vrouw.
'De rechter heeft ook vastgesteld dat de staat wel degelijk iets kan doen, aangezien ze al iets gedaan heeft. In juni heeft de Belgische overheid al een aantal kinderen gerepatrieerd.'
Hoe de Belgische staat de vrouw en de kinderen repatrieert, mag hij zelf kiezen. 'Hij moet wel aantonen dat ze de nodige inspanningen doet', zegt Cohen.
Meest gelezen
- 1 Tarief effectentaks stijgt naar 0,25 procent in nieuwe supernota De Wever
- 2 Wat zegt nieuwe supernota over meerwaarde- en effectentaks?
- 3 Lek over supernota-De Wever dwingt onderhandelaars kleur te bekennen
- 4 Trumps njet tegen minimumtaks kan België miljoenen kosten
- 5 Pensioenen in supernota De Wever: malus van 5 procent per jaar dat u te weinig werkt