Advertentie

België op weg naar eerste handelsoverschot in acht jaar

De haven van Antwerpen. ©Photo News

De handelsbalans van België stevent voor het eerst in acht jaar af op een overschot. De meevaller is vooral te danken aan de forse daling van de olieprijs.

België boekte in het eerste kwartaal een handelsoverschot van 410 miljoen euro, zegt het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Het is de eerste keer in acht jaar dat de uitvoer in de eerste drie maanden van het jaar groter was dan de invoer. In dezelfde periode van 2014 was er nog een handelstekort van 2,7 miljard. Het eerste kwartaal is doorgaans representatief voor het resultaat van het hele jaar.

©Mediafin

De sterke verbetering van de handelsbalans is vooral te danken aan de daling van de invoer. De import zakte met 7 procent naar 60 miljard euro, terwijl de export met 2,3 procent verminderde naar 60,5 miljard.

Vlaanderen exporteert per seconde voor 9.300 euro aan goederen. Deze interactieve grafiek toont over welke goederen het gaat en geeft de cijfers 'in realtime' weer.

'De daling van de olieprijs speelt zeker een belangrijke rol', zegt ING-econoom Philippe Ledent. De gedetailleerde cijfers van de eerste twee maanden bevestigen dat. Vooral de import van zogenaamde minerale producten is afgenomen. De invoer van olie, gas en aanverwante producten zakte met 26 procent of 2,3 miljard euro.

Die daling weerspiegelt de sterke terugval van de olieprijs. Een vat aardolie was uitgedrukt in euro 40 procent goedkoper dan vorig jaar. Daardoor moet België een kleiner deel van zijn inkomen en dus welvaart afstaan aan olieproducerende landen.

De lage olieprijs zal ook de komende maanden nog een gunstige invloed hebben op de handelsbalans. Aardolie is ondanks de prijsstijging van de jongste maanden nog steeds veel goedkoper dan vorig jaar. Analisten verwachten dat de olieprijs relatief laag blijft.

Ledent merkt op dat ook de maatregelen van de vorige regering misschien al een kleine positieve impact hebben. 'De concurrentiekracht is de jongste twee jaar een beetje verbeterd omdat de regering-Di Rupo de berekening van de loonindexering heeft aangepast en de reële lonen heeft geblokkeerd. De maatregelen van de huidige regering hebben nog geen invloed. Daarvoor is het te vroeg.'

België worstelde van 2008 tot en met 2014 met tekorten op de handelsbalans omdat exporteurs sinds de jaren 90 veel marktaandeel verloren op de wereldmarkt. Die relatief zwakke groei van de uitvoer was te wijten aan een combinatie van factoren. De loonkosten stegen tot enkele jaren geleden sneller dan in de buurlanden en ondermijnden de concurrentiekracht. Bovendien richten exporteurs zich te veel op de traag groeiende buurlanden en te weinig op groeilanden uit Azië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud