Advertentie
Advertentie

België - Spanje afgelast door verhoogde terreurdreiging

De voetbalmatch België-Spanje van dinsdagavond is afgelast ©Photo News

Het terreurdreigingsniveau is voor heel België opgetrokken tot niveau 3 'ernstig'. De voor dinsdagavond geplande voetbalwedstrijd tussen de Rode Duivels en Spanje is afgelast.

Dat meldt het OCAD, het Orgaan voor Coördinatie en Analyse van de Dreiging. De directe aanleiding voor de verhoging van het dreigingsniveau is de speurtocht naar Salah Abdeslam, die door het OCAD wordt beschouwd als een gevaarlijk persoon. Hij zou betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag. Door de verhoging worden onder meer politiekantoren en gerechtsgebouwen extra bewaakt.

De Franse en Belgische politie zijn nog steeds naarstig op zoek naar Salah Abdeslam. Ondanks een reeks arrestaties, onder meer in Brussel, zijn nog niet alle betrokkenen van de aanslagen in Parijs vrijdag opgepakt.

©AFP

De verdachte is geboren in Brussel. Het gaat om Salah Abdeslam, de broer van de 31-jarige Brahim die zich vrijdagavond opblies voor een café aan de Boulevard Voltaire in Parijs. Hij werd zaterdagochtend om 9.10 uur bij een routinecontrole gecontroleerd in het Noord-Franse Cambrai op autosnelweg A2 richting Brussel.

Hij mocht toen doorrijden, maar zijn voertuig werd in de late namiddag onderschept in Sint-Jans-Molenbeek.

Niveau 3 voor terreurdreiging is het op één na hoogst mogelijke niveau. Dat betekent dat 'de terreurdreiging mogelijk en waarschijnlijk' is. De verhoging gold vooralsnog alleen voor evenementen waar grote hoeveelheden mensen op af komen, maar geldt nu voor het hele land. Tot vandaag was het dreigingsniveau 2, ofwel 'gemiddeld'. Het niveau kan nog één stap verhoogd worden: 'Zeer Ernstig'. Dan wordt de terreurdreiging als 'zeer ernstig en zeer nabij' beschouwd door het OCAD.

Oefenwedstrijd

Rode Duivels-coach Marc Wilmots. ©BELGA

Als gevolg van de verhoging heeft het OCAD ook de Belgische Voetbalbond geadviseerd de oefenwedstrijd die dinsdagavond tussen de Rode Duivels en Spanje zou plaatsvinden af te lasten. Volgens Het Laatste Nieuws zijn er 'sterke aanwijzingen' dat de nog voortvluchtige, vermoedelijke aanslagpleger Abdeslam Salah een aanslag wil plegen in België.

Voor die wedstrijd werden ruim 50.000 toeschouwers verwacht. Afgelopen weekend besloot de organisatie al dat supporters geen tassen naar het stadion zouden mogen meenemen. Ook had minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA) al twintig militairen toegezegd voor de bewaking van de oefenwedstrijd. Dinsdagochtend rechtvaardigde Jambon de beslissing om de match alsnog af te lasten: 'Nieuwe elementen leiden tot nieuwe beslissingen.'

De Franse nationale ploeg zelf zal vanavond wel gewoon aantreden in een oefeninterland in en tegen Engeland. Daarbij wordt de legendarische voetbaltempel Wembley zelfs helemaal in de Franse tricolore uitgedost worden. Dit is wat de Franse nationale doelman Hugo Lloris daarover te vertellen had:

De Franse doelman Hugo Lloris over de oefenmatch in en tegen Engeland vanavond.

Grote evenementen

Organisatoren van andere grote evenementen wordt verzocht om contact op te nemen met het OCAD voor advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud