België start met Johnson & Johnson-vaccin en verlaagt leeftijdsgrens AstraZeneca

©AFP

Ons land gaat van start met het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin voor alle leeftijdscategorieën. Voor het AstraZeneca-vaccin wordt de leeftijdsgrens verlaagd van 56 jaar naar 41 jaar.

De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land zijn zaterdag een nieuwe prikstrategie overeengekomen. Dat meldde Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op Twitter.

Werkpaard J&J kan van stal

Tijdens de Interministeriële Conferentie (IMC) werd zaterdagochtend beslist dat het vaccin van Johnson & Johnson kan worden ingezet voor iedereen, ongeacht leeftijd.

Midden april werd op vraag van de fabrikant gevraagd te wachten met het gebruik van het vaccin na verschillende gevallen van cerebrale veneuze trombose (CVT). België heeft meer dan 30.000 Johnson & Johnson-vaccins in de koelkast liggen en de oproep om de vaccins nog niet te gebruiken, kwam voor er één prik was gezet.

Dat de pauzeknop nu wordt gelost, is belangrijk. J&J geldt als een werkpaardje. het vaccin is simpeler te bewaren dan andere vaccins en er maar één prik nodig. Kwetsbare groepen zoals daklozen, armen, drugsverslaafden, mensen zonder papieren en asielzoekers krijgen bij voorkeur dit vaccin. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) - een belangrijk adviesorgaan in onze gezondheidszorg - adviseert dat kwetsbare groepen het best prioritair gevaccineerd worden, bij voorkeur met een oneshotvaccin zoals J&J.

In de loop van volgende week worden de vaccins geleverd aan de vaccinatiecentra in functie van thuisvaccinatie. In de week van drie mei kunnen ze ingezet worden.
Bart Croes
Kabinet minister Wouter Beke

Deze beslissing betekent echter niet dat vanaf maandag volop geprikt kan worden met het J&J-vaccin. 'In de loop van volgende week worden de vaccins geleverd aan de vaccinatiecentra in functie van thuisvaccinatie. In de week van drie mei kunnen ze zeker en vast al ingezet worden', zegt woordvoerder Bart Croes van kabinet Beke.

De beslissing om het vaccin uit de koelkasten te halen, komt niet uit de lucht vallen. Ook de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten gaven vrijdag groen licht door te gaan met het J&J-vaccin. Ze waren van oordeel dat de voordelen van het vaccin zwaarder doorwegen dan de risico's.

AstraZeneca

Ook de prikstrategie voor het AstraZeneca-vaccin wordt aangepast. De leeftijdsgrens wordt verlaagd van 56 jaar naar 41 jaar. Tot nu toe werd het AstraZeneca-vaccin enkel gegeven aan 56-plussers omdat er bezorgdheid was over zeldzame bijwerkingen.

Net als bij het Johnson & Johnson-vaccin, die dezelfde vaccintechnologie gebruikt, deden zich zeldzame tromboses voor. Een kleine groep ingeënte personen - vooral jongere vrouwen - kregen na vaccinatie een hersentrombose die gepaard ging met een laag aantal bloedplaatjes. Het zou om ongeveer één geval per 100.000 vaccinaties gaan.

Ook deze beslissing komt er niet zomaar. Vrijdag gaf de Europese medicijnwaakhond (EMA) op verzoek van de EU-lidstaten een risicoanalyse per leeftijdsgroep. Ze bleven bij het eerdere standpunt dat het om uiterst zeldzame bijwerkingen gaat en dat de voordelen opwegen tegen de risico's. Wel lieten ze het aan de landen zelf over een leeftijdsgrens te trekken.

Belgen die al een AstraZeneca-prik krijgen, kunnen vanaf 2 mei een uitnodiging verwachten voor een tweede prik. Het EMA bekeek verschillende alternatieven voor een tweede dosis maar besloot alles bij het oude te laten: een tweede prik vier tot 12 weken na de eerste.

Ten slotte schoof Beke de prioritaire vaccinatie van zwangere vrouwen naar voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud