Advertentie

België stuurt 250 militairen naar front tegen terrorisme

België ondersteunt Frankrijk in zijn missie in het uitgestrekte woestijnland Mali. ©Frédéric Pétry

Mali wordt een van de belangrijkste plaatsen waar het Belgische leger actief is. Onder Franse coördinatie gaat ons land er strijden tegen terrorisme.

Belgische militairen worden vanaf midden volgend jaar ingezet in de Franse missie Takuba in het West-Afrikaanse land Mali. 'De operatie groeit tot 250 personen tegen eind 2022', zegt het kabinet van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

De Belgische inzet komt naast twee andere missies in Mali: een vredesmissie van de Verenigde Naties en een trainingsmissie van de Europese Unie. Dat zijn kleinere opdrachten zonder veel risico.

De Franse missie wordt een ander paar mouwen. Die is actief in het zuidoostelijke deel van Mali en moet de frontlinie tegen terreur worden in de Sahelregio. Behalve een luik opleiding, steun en het begeleiden van konvooien worden de militairen ook ingezet voor gevechtsoperaties.

Dedonder houdt wel een slag om de arm. 'Als blijkt dat het daar politiek uit de hand loopt of dat de veiligheidssituatie volledig wijzigt, verandert het plan voor de operatie', klinkt het. De Belgische steun werd midden november goedgekeurd door het kernkabinet.

De essentie

  • België stuurt 250-tal militairen naar de Franse antiterreuroperatie in Mali.
  • Naast een luik opleiding en ondersteuning worden de Belgische militairen ook in gezet voor gevechtsoperaties.
  • Er klinkt kritiek. De missie zou een groot 'Afghanistan-gehalte' hebben. Een quasi onmogelijke opdracht, zonder einddatum en met veel risico's.
  • De focus op de Sahel en Mali is geen toeval. Jihadisten maken er steile opmars.

De N-VA bekritiseert de Belgische deelname. 'Waar zijn we mee bezig?', zegt Kamerlid Theo Francken. 'De operatie in Mali is een avontuur zonder einde, een moeras en een wespennest.' De N-VA'er hekelt het gebrek aan transparantie en overleg met het parlement. De operaties van het Belgische leger zullen in 2022 72 miljoen euro kosten. ‘Het is onduidelijk of dat bedrag ook de kosten van een missie in Mali dekt.'

De operatie in Mali is een avontuur zonder einde.
Theo Francken
Kamerlid N-VA

Nieuw Afghanistan?

Mali wordt soms het 'Afghanistan van Afrika' genoemd. Al tientallen jaren worden delen van het land verscheurd door bloedige opstanden en aanslagen. Het is een kluwen van etnische fracties, bendes en terroristische organisaties.

De Fransen zijn er al acht jaar actief, met ruim 5.000 troepen. Tijdens die vorige missie - operatie Barkhane - werd geprobeerd de Malinese overheid te ondersteunen in de strijd tegen jihadistische groeperingen. Onder de noemer van de Internationale Coalitie voor de Sahel kreeg Macron de steun van de vijf grote Sahellanden Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritanië en Tsjaad.

Na het debacle in Afghanistan nam de kritiek toe. De missie kostte al 50 Franse militairen het leven en Frankrijk leek dieper en dieper in een 'eeuwige en dure oorlog' te zakken. Macron beloofde daarom een slankere operatie, met steun van andere landen, de taskforce Takuba.

Nieuw strijdtoneel

Afrika is steeds meer het strijdtoneel van jihadisten. Het aantal gevechten met militante islamistische groeperingen steeg in 2020 met 60 procent. De epicentra zijn de Sahel, de regio rond het Tsjaadmeer, Somalië, het noorden van Mozambique en het oosten van Congo.

Mensen rekruteren is niet zo moeilijk. Velen jongeren zijn gedesillusioneerd door werkloosheid en armoede. Vaak gaat het om islamitische groeperingen die - soms losjes - gelinkt zijn aan Islamitische staat. Het gaat om franchises met veel autonomie en eigen communicatie, al blijft hun doel hetzelfde: een kalifaat oprichten waar de sharia geldt.

De Belgische steun aan de Franse missie werd maandag besproken op een veiligheidsoverleg tussen België en Frankrijk in Brussel, waar ook Dedonder aanwezig was. Er werden afspraken gemaakt over de strijd tegen het terrorisme, het gewelddadig extremisme en illegale migratie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud