Advertentie
Advertentie

België trekt 7,5 miljoen extra uit voor noodhulp in Syrië en Irak

Minister De Croo sprak woensdag op het congres Global Forum on Migration and Development (GFMD) in Istanboel. ©BELGA

België trekt voor dit jaar 7,5 miljoen euro extra uit voor humanitaire noodhulp in Syrië en Irak. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo donderdag aangekondigd.

De Croo bezocht een kamp met Syrische vluchtelingen in de buurt van de Turkse stad Gaziantep, niet zo ver van de grens met Syrië.

Het extra geld komt bovenop de 44,16 miljoen euro die ons land dit jaar al toezegde voor de regio van Syrië en Irak. Van de 7,5 miljoen euro gaat 5 miljoen euro naar inspanningen van het Rode Kruis in Syrië; de overige 2,5 miljoen is voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Irak.

Nu steeds duidelijker wordt dat er geen snelle oplossing komt voor de oorlog in Syrië en de Syrische vluchtelingen voor een heel aantal jaren elders een onderkomen zullen moeten vinden, is De Croo overtuigd dat het het best is de omstandigheden van die mensen te verbeteren in de regio waarvan ze afkomstig zijn.

Volgens de minister is dat de investering die het meeste effect ressorteert. 'We moeten er voor zorgen dat die mensen in hun eigen regio een toekomst kunnen opbouwen', aldus De Croo. Zo herbergt Turkije 1,9 miljoen Syrische vluchtelingen. Twee derde van de Syrische kinderen heeft er geen toegang tot onderwijs, en legaal werken is voor de vluchtelingen ook niet mogelijk.

De Croo vindt dat de internationale gemeenschap haar middelen voor vluchtelingen moet concentreren op de regio rond Syrië. Naast Turkije zijn dat bijvoorbeeld ook Libanon en Jordanië. En die mensen een toekomst geven, is volgens de Open Vld'er investeren zodat ze de taal van hun gastland leren, onderwijs en vorming krijgen en toegang krijgen tot een job.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud