Advertentie
Advertentie

België verdient 19 miljoen aan negatieve rente

©ANP XTRA

De schatkist heeft voor het eerst obligaties op vijf jaar uitgegeven met een negatieve rente. Zij verdient 19 miljoen aan alle uitgiften met negatieve rente sinds begin 2015, berekende De Tijd.

‘Dit is historisch’, zegt Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. De schatkist  verkocht gisteren voor 1 miljard euro vijfjarige obligaties met een rendement van -0,06 procent. Dat betekent dat beleggers op de vervaldag en in de vorm van coupons minder zullen terugkrijgen dan ze gisteren hebben uitgeleend. Tot dusver heeft de schatkist alleen voor korte looptijden tot en met één jaar geld ontleend tegen een negatieve rente.

De schatkist ontleende gisteren ook 1,8 miljard op tien jaar tegen een rente van 0,34 procent. Dat is de laagste rente ooit. De negatieve rente op vijf jaar is geen echte verrassing. Op de secundaire markt, waar obligaties na de uitgifte worden verhandeld, was het rendement van vijfjarig staatspapier al onder nul gezakt.

Wie koopt overheidspapier met negatieve rente? Deboutte: ‘Vooral banken en centrale banken. Banken willen voor hun thesaurie vlot verhandelbare obligaties. Er zijn weinig langetermijnbeleggers die staatsobligaties met negatief rendement kopen.’ De schatkist wil dit jaar 32,5 miljard ophalen met de uitgifte van lineaire obligaties en ze heeft al 15,3 miljard of 47 procent binnen.

De zeer lage rente op overheidspapier is te danken aan de bazooka van de Europese Centrale Bank (ECB). De Nationale Bank koopt in het kader van de stimulus van de ECB elke maand voor zowat 1,5 miljard euro Belgische staatsobligaties. Die aankopen doen de obligatiekoersen stijgen en de rente dalen.

Duitse tienjaarsrente 

De historisch lage rente is een meevaller voor de schatkist. De negatieve rente op de kortlopende schatkistcertificaten die sinds begin dit jaar zijn uitgegeven, levert de schatkist 16 miljoen op, berekende De Tijd. De impact op de begroting wordt gespreid over de looptijd van het papier. Het grootste deel van het bedrag komt in de begroting 2015, een kleiner deel in de begroting 2016 omdat een deel van de certificaten pas volgend jaar vervalt. De vijfjarige obligatie met negatieve rente van gisteren brengt over de hele looptijd 3 miljoen op. Deboutte kon het resultaat van onze berekening niet bevestigen, maar zei dat de orde van grootte plausibel lijkt.

De rentelasten van de federale overheid zijn dit jaar 288 miljoen euro lager dan verwacht, bleek eind maart bij de begrotingscontrole. Sindsdien is de marktrente verder afgebrokkeld. Er zal volgens Deboutte wellicht nog een extra meevaller zijn. ‘Het gaat maximaal over een paar tientallen miljoenen in 2015. In 2016 zal het meer zijn.’

Kan de langetermijnrente nog verder dalen? Alexandre De Groote, obligatiehandelaar van beurshuis Petercam, denkt van wel. ‘De vraag is wanneer de Duitse tienjaarsrente onder nul daalt. De Bundesbank moet voor 200 miljard euro Duitse staatsobligaties aankopen. Dat zal een effect hebben op de rente. De Belgische tienjaarsrente kan dalen naar nul als de Duitse tienjaarsrente zakt naar -0,15 procent. De Duitse tienjaarsrente sloot gisteren op 0,075 procent en de Belgische op 0,36 procent.

KBC-econoom Koen De Leus is voorzichtiger. Ook hij verwijst naar de schaarste aan Duits overheidspapier dat de Bundesbank kan kopen. ‘Ofwel zullen de Duitse obligatieaankopen de rente op overheidspapier verder omlaag duwen, ofwel zal de ECB de regels aanpassen. Het is mogelijk dat de ECB de centrale banken toelaat om ook bedrijfsobligaties aan te kopen.’ KBC ziet de Duitse tienjaarsrente stijgen naar 0,20 procent over drie maanden en 0,50 procent eind dit jaar. Dat zou de Belgische rente doen oplopen naar 0,75 procent tegen december.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud