België vult strategische voorraad geneesmiddelen aan

©Photo News

België bestelt onder meer morfine, spierverslappers en andere geneesmiddelen die van belang zijn voor patiënten op intensieve zorgen.

‘Stap voor stap pakken we alle tekorten aan’, zegt minister Philippe De Backer (Open VLD). ‘Er zijn de afgelopen week heel wat orders geplaatst en leveringen aangekomen.’

De minister zal vanaf nu twee keer per week een overzicht geven van hoe zijn team vorderingen maakt met bestellingen, leveringen en voorraden van goederen zoals mondmaskers, staalafnamemateriaal, beschermende kledij en geneesmiddelen.

In een persbericht wordt gemeld dat het tekort aan ontsmettende handgels binnenkort voorbij is, en dat zorgverleners en burgers snel allemaal weer over handgel kunnen beschikken.

Van hydroxychloroquine en chloroquine, een antimalariamiddel dat wordt gebruikt bij Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, is intussen voldoende stock opgebouwd, en nog meer is besteld.

Van Curare, een spierverslapper voor geïntubeerde patiënten, is voldoende beschikbaar tot medio april. De overheid plant ook extra aankopen. Dat geldt ook voor morfine, waarvan bij een Belgische firma 400.000 ampullen worden opgekocht.

Professioneel aankoopteam

Om alle aankopen beter te stroomlijnen werd een professioneel aankoopteam opgezet. Sommigen onder hen waren betrokken bij het aankoopbeleid in de periode van de Mexicaanse griep. 'Iedere potentiële leverancier wordt grondig gescreend. Zo worden malafide leveranciers zoveel mogelijk geweerd', klinkt het.

Op de website www.info-coronavirus.be is een online formulier aangemaakt voor bedrijven en particulieren die kunnen helpen bij de zoektocht naar schaarse producten.

‘We registreren grofweg zo’n 100 aanbiedingen van materiaal per dag. Een ploeg van acht personen leest en analyseert elke aanbieding. Over 70 procent van de dagelijkse aanbiedingen wordt onderhandeld.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud