België wacht met J&J-vaccinatie

©Photo News

Ons land zal de komende dagen het vaccin van producent Johnson & Johnson niet toedienen en wacht op advies van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) woensdag aangekondigd na afloop van het Overlegcomité.

Vandenbroucke noemde die beslissing een 'logische conclusie', na de beslissing van J&J om leveringen tijdelijk te stoppen en de vraag om de geleverde vaccins even 'in quarantaine' te plaatsen.

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid bevestigt ook in een persbericht dat ze woensdag heeft beslist om de toediening van de reeds geleverde vaccins van Johnson&Johnson (J&J) even uit te stellen. De eerste toedieningen waren vanaf vrijdag gepland.

Door de beperkte leveringen in april heeft de beslissing op korte termijn geen significante impact op de vaccinatiestrategie in ons land.
Interministeriële Conferentie Volksgezondheid

'J&J besliste woensdag om voorlopig zijn leveringen aan Europa even te pauzeren. Begin volgende week vindt opnieuw een evaluatie plaats. Door de beperkte leveringen in april heeft de beslissing op korte termijn geen significante impact op de vaccinatiestrategie in ons land', luidt het.

Tromboses

De Amerikaanse overheid heeft dinsdag al de toediening van het J&J-vaccin gedurende enkele dagen opgeschort na de melding van enkele gevallen van ernstige tromboses van een hersenader, samen met lage bloedplaatjes. Zes vrouwen (tussen 18 en 48 jaar) vertoonden die symptomen 6 tot 13 dagen na vaccinatie. In totaal werden 6,8 miljoen dosissen toegediend. De beslissing werd genomen als voorzorgsmaatregel tot een onafhankelijk expertenpanel de gevallen heeft onderzocht.

J&J deelde woensdag ook officieel aan België mee dat het tijdelijk de leveringen aan de Europese lidstaten opschort. Het vraagt aan de landen die al leveringen van het vaccin ontvingen die voorlopig in quarantaine te plaatsen. In België vond afgelopen maandag de eerste levering van 36.000 J&J vaccins plaats. In de week van 26 april werden 62.400 vaccins verwacht. Voor mei en juni had Johnson & Johnson nog geen aantallen meegedeeld.

Aanbeveling

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft in een mededeling die communicatie van J&J overgenomen. Het EMA is van plan volgende week een aanbeveling over het vaccin uit te brengen. Het agentschap blijft wel bij het standpunt dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico’s op nevenwerkingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud