België zoekt juiste timing voor erkenning Palestina

België wil Palestina erkennen als onafhankelijke staat. ©Photo News

De federale coalitie heeft een politiek akkoord om Palestina als onafhankelijke staat te erkennen. Dat meldt Le Soir. Al blijft het de vraag wanneer ons land de erkenning effectief zal doorvoeren.

De Franse Assemblée keurde dinsdag een resolutie goed, met 339 stemmen tegen 151, die de regering-Hollande oproept om Palestina als onafhankelijke staat te erkennen. Uit informatie van Le Soir blijkt dat ook in ons land een erkenning van Palestina op til is. De vier federale regeringspartijen dienen binnenkort een resolutie in bij het parlement, die de regering oproept Palestina als onafhankelijke staat te beschouwen. 

De erkenning is bedoeld om de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina - die totaal in het slop zitten - te herlanceren. Al is het de vraag wanneer precies België de stap zal zetten. 'Doel is te tonen dat er geen discussie bestaat over het principe, België blijft voorstander van een erkenning', aldus een betrokkene. 'Maar je kan dat maar één keer doen.' Het is dus misschien beter om te wachten op het juiste moment in de vredesonderhandelingen.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders liet verstaan dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. 'België is sinds lange tijd voorstander van de erkenning van de Palestijnse staat', zei hij. 'We zijn voor een tweestatenoplossing. Wat we nu doen, is binnen de meerderheid het debat voorbereiden dat plaats zal vinden in het parlement om te bevestigen dat de vraag in feite is wanneer en onder welke voorwaarden.'

Frustatie

België zou het tweede EU-land zijn dat op korte tijd dat Palestina erkent. Zweden deed het oktober al. De erkenning van Palestina zorgde toen voor een fikse diplomatieke rel tussen Zweden en Israël. 'De situatie in het Midden-Oosten is veel complexer dan het in elkaar steken van een Ikea-kast', sneerde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Enkele oost-Europese landen, zoals Tsjechië en Hongarije, erkenden Palestina vroeger al, voor ze toetraden tot de Europese Unie. 

135
135 landen hebben Palestina al erkend.

Ook het Britse, Ierse en Spaanse parlement riepen eerder al op om Palestina te erkennen binnen de grenzen van het bestand van 1967 en met Jeruzalem als gedeelde hoofdstad. De initiatieven komen er nu de frustratie groeit over het stilliggende vredesproces. In december stemt het Europese Parlement over een gelijkaardige resolutie. Over de hele wereld zijn er al 135 landen die Palestina als onafhankelijke staat erkennen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud